Manuscrise Eliade inedite, la 100 de ani de la naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Scriitorilor din România a cam uitat de Mircea Eliade Biblioteca Academiei Române din Bucureşti a scos din arhivă câteva comori nepreţuite. Cele mai importante opere ale lui

Uniunea Scriitorilor din România a cam uitat de Mircea Eliade

Biblioteca Academiei Române din Bucureşti a scos din arhivă câteva comori nepreţuite. Cele mai importante opere ale lui Mircea Eliade fascinează publicul într-o expoziţie care marchează împlinirea a 100 de ani de la naşterea scriitorului.

Mircea Eliade, copleşitor! Înşirate în vitrine luminate, cărţile lui emană un aer mistic. Pagini scrise la repezeală, cu patimă şi nerv, rânduri întregi, căzute pradă autocenzurii, tăiate şi mutilate fără ezitare. Romanele-manuscris, "Întoarcerea din rai", "Jurnal" din 1919-1924, "Tratat de istoria religiilor", sunt redeschise pentru ochii publicului după câteva zeci de ani. Curiozităţile stilistice apar peste tot. Deasupra unor pasaje din volumul "Huliganii", scriitorul a făcut calcule matematice. Dar piesele de rezistenţă din expoziţie sunt volumele de entomologie, ilustrate de Eliade însuşi. Scris înainte ca autorul să fi împlinit 15 ani, caietul "Viaţa şi apucăturile furnicilor" descrie un tărâm care i-a fermecat adolescenţa. O versiune în italiană a best-sellerului "Maitreyi" captează instantaneu atenţia. Este o traducere perfecţionată până la epuizare, traversată de numeroase adnotări şi tăieturi, aproape cifrată. Fanatic al scrisorilor, Eliade a lăsat în urmă şi o epistolă scrisă de la Calcutta şi expediată pe numele lui Cezar Petrescu, pe 25 noiembrie 1925. În expoziţia cu intrare liberă, între orele 10.00-14.00, mai pot fi văzute şi alte ediţii princeps, reviste, manuscrise, cărţi scrise de alţi autori despre viaţa şi opera celui care a publicat 30 de volume ştiinţifice, opere literare şi eseuri filozofice, traduse în 18 limbi, şi circa 1.200 de articole şi recenzii.

Uniunea Scriitorilor, prinsă pe picior greşit

Aniversarea a trecut aproape neobservată de conducerea Uniunii Scriitorilor din România (USR), care nu a organizat evenimente speciale în preajma zilei de astăzi. Horia Gârbea, directorul de imagine al USR, spune că organizaţia va recupera handicapul pe tot parcursul anului, intenţionând să găzduiască o masă rotundă cu critici literari, în această primăvară, dar şi alte întâlniri. Preşedintele USR, Nicolae Manolescu, va participa totuşi la un moment dedicat lui Eliade, alături de reprezentanţii primăriei şi membrii familiei scriitorului. Aceştia vor dezveli astăzi, de la ora 12,00, o placă memorială în amintirea lui Eliade. Placa este montată pe clădirea situată pe strada Radu Cristian nr. 1, în zona Pieţei Rosetti. Blocul a fost construit între timp pe locul în care s-a aflat casa cu mansardă, prezentă în descrierile literare din tinereţe.

Eliade, pe unde radio

Teatrul Naţional Radiofonic difuzează, tot astăzi, de la ora 15.30 şi în reluare de la miezul nopţii, pe Radio România Cultural, piesa "1241", cu Mihai Constantin în rolul principal. Duminică, de la ora 19.00, pe acelaşi post, se va difuza premiera "Oameni şi pietre", cu Marian Râlea. Cele două spectacole au fost regizate de Cezarina Udrescu şi beneficiază de prezentarea critică a profesorului Sorin Alexandrescu.

Aniversat şi în ţară

O expoziţie de carte va fi vernisată, astăzi, la sediul Bibliotecii Judeţene Gorj, din Târgu-Jiu, iar între 30-31 martie vor avea loc şi la Sighişoara manifestări - simpozionul Călătorie extatică în(tre) Cer şi Cartea Sacră, în sala de conferinţe a Hotelului Dracula (din Daneş - comună limitrofă Sighişoarei), şi o sesiune de comunicări ştiinţifice "Opera lui Mircea Eliade", la Colegiul Naţional "Mircea Eliade".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite