Manualele nu se vor schimba după noua gramatică, din lipsă de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua "Gramatică a limbii române", elaborată sub egida Academiei Române şi lansată la 43 de ani de la ediţia precedentă, le dă bătăi de cap oficialilor din Ministerul Educaţiei. Secretarul

Noua "Gramatică a limbii române", elaborată sub egida Academiei Române şi lansată la 43 de ani de la ediţia precedentă, le dă bătăi de cap oficialilor din Ministerul Educaţiei. Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Paloma Petrescu, a precizat pentru Adevărul dacă se va ţine cont sau nu de noile reglementări stipulate şi în Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM2) la examenele din 2006 şi dacă se vor schimba manualele şcolare.
- Vor fi depunctaţi elevii la examenele naţionale dacă nu vor scrie aşa cum cere DOOM-ul?
- Pentru Testele Naţionale şi Bacalaureatul din 2006 nu se ţine cont de noua ediţie a DOOM-ului. Aceste noutăţi vor fi introduse la clasă în timp, aşa cum s-a procedat şi cu noua scriere cu "â". În cursul anului şcolar 2006-2007, aceste noutăţi vor fi studiate în amănunt şi, în funcţie de necesitate, se vor modifica conţinuturile programelor şcolare. Acum, reglementările DOOM nu sunt obligatorii. Începând cu examenele din vara anului 2007, elevii vor fi depunctaţi dacă nu respectă aceste noi reglementări. De atunci se va aplica noul DOOM. Ca să fiu sinceră, eu nu am văzut un document oficial în care să mi se spună foarte clar că până la o anumită dată se pot folosi ambele forme, după care se utilizează numai forma nouă. Faptul că vom folosi "chibrituri" şi nu vom mai spune "chibrite", că vom avea "şireturi" şi nu vom mai avea "şirete" poate că, într-un fel, ar putea fi văzut ca o îngrădire în libertatea de exprimare. Pe de altă parte, sunt formele cele mai bune, dar sunt lucruri care deja erau utilizate în limba vorbită şi nu cred că era neapărat nevoie să se elaboreze un nou DOOM.
- Se vor schimba manualele şcolare?
- Sub nicio formă. Nu ne putem permite să cheltuim sume atât de mari pentru că s-a schimbat DOOM-ul. Manualele vor fi înlocuite în ritmul în care acest lucru se întâmplă în mod legal, adică după 4 ani de utilizare. Însă cele care se vor tipări în continuare, din momentul în care vom şti oficial că aceasta este forma pe care trebuie să o adoptăm, vor ţine cont de aceste reglementări. Chiar dacă suntem anunţaţi că de mâine se adoptă forma nouă, noi nu le vom schimba. E o cheltuială inutilă. Trebuie să existe o perioadă de trecere, o perioadă de acomodare, în care ambele forme să fie utilizate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite