Mântuire căutată de-a buşilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evlavia, oportunismul sau apetitul pentru mici şi bere i-au împins ieri pe români spre mănăstirile cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Sociologul Mircea Chivu explică acest fenomen ca pe o extindere a unei mode.

Înainte erau consacrate doar două pelerinaje: cel de la mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj, organizat la 15 august, şi cel de la Iaşi, organizat în octombrie, la moaştele Sfintei Parascheva.

Astfel, mii de pelerini din toată ţara au făcut ieri pe jos ultima parte a drumului de cinci-şase kilometri până la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, forţaţi şi de autorităţile care anul acesta nu au mai permis accesul maşinilor, în afara celor oficiale, până la mănăstire.

Alte câteva mii de credincioşi au participat şi la slujba de la Mănăstirea Putna sau la bisericile cu hramul Adormirii Maicii Domnului din Arad, Argeş sau Constanţa.

Aceste pelerinaje sunt specifice mai ales ortodocşilor, mai spune sociologul Mircea Kivu: „E un fel de troc cu divinitatea. Oamenii fac un efort şi aşteaptă să capete ceva în schimb, sănătate pentru ei sau pentru copii sau alte lucruri de acest fel".

Specialistul a mai explicat că religiozitatea manifestată este una de tip mistic, specifică societăţilor primitive, iar acest lucru arată realităţile cu care se confruntă societatea românească. „Fenomenul spune ceva despre criza din România, nu numai criza economică, ci şi despre criza valorilor din această ţară. Este un moment în care oamenii bricolează tot felul de soluţii personale. Pelerinajele aceastea sunt o astfel de soluţie, pentru unii oameni", a declarat Mircea Kivu.

Fenomen de imitaţie

Psihologul Mihaela Săhleanu spune că este o reacţie normală ca oamenii să meargă la biserică, în această zi. Există însă mai multe categorii de creştini care sărbătoresc această zi importantă pentru credincioşi.

„Mai întâi sunt enoriaşii care vin sistematic la biserică, care sunt creştini în fiecare zi. Într-o a doua categorie intră cei care adoptă această practică doar în câteva momente, cu ocazia sărbătorilor importante, crezând că astfel compensează absenţa de peste an în biserică. Este un fenomen de imitaţie, ca spunem aşa, şi de asta a crescut numărul pelerinilor", a mai explicat Săhleanu.

Psihologul mai susţine că un alt motiv pentru care românii merg la biserică în astfel de zile este că acum îşi fac „bilanţul personal" şi speră că o rugăciune îi poate ajuta.

O a treia categorie a enoriaşilor care ajung la mănăstirile ce poartă astfel de hramuri este cea a pelerinilor-turişti. Cei mai mulţi „uită" motivul pentru care au ajuns în lăcaşurile de cult şi încing petreceri chiar în vecinătatea acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite