Manifestantii au blocat Piata Universitatii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, rudele celor patru captivi din Bagdad, dar si personalitati din viata publica si cetateni au manifestat, ca si in celelalte zile, in Piata Universitatii pentru eliberarea lui Marie-Jeanne

Ieri, rudele celor patru captivi din Bagdad, dar si personalitati din viata publica si cetateni au manifestat, ca si in celelalte zile, in Piata Universitatii pentru eliberarea lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Muhamad Munaf. Disperarea si speranta deopotriva au fost manifestate de cei prezenti prin lozincile scandate: "Romanian army back"; "Life for Mary Jeanne, Sorin, Ovidiu"; "Eliberati-i"; "Basescu aici"; "Si voi sunteti parinti" si "Tatal Nostru". Au fost in piata oameni de la doi ani pana la 80 de ani. Manifestarea a avut si cateva momente de tensiune, culminand cu blocarea de catre manifestanti a Bdului Nicolae Balcescu. Acestia, cu ochii in lacrimi, cu speranta si disperare, in egala masura amestecate in glas, s-au asezat in genunchi rostind rugaciuni si implorand autoritatile sa faca ceva pentru aducerea acasa vii a celor patru. Apelul disperat al celor care cer salvarea colegilor jurnalisti si a lui Muhamad Munaf se desfasoara langa crucea de langa Universitate. Am stat de vorba cu cativa studenti, de la Universitatea Medias si Universitatea Bucuresti, intrebandu-i ce cred despre evolutia situatiei pana in acest moment. Ileana: "Speram sa le dea drumul. Ne rugam si speram in continuare ca se vor intoarce acasa teferi. Suntem de acord cu retragerea trupelor din Irak". Sorin: "Nu sunt de acord cu retragerea trupelor din Irak. Se cedeaza la un santaj la care in acest moment orice roman aflat in zona Golfului este in pericol. Vom mai veni si in zilele urmatoare in Piata Universitatii".

Jurnalistii, rapiti de o grupare politica radicala, in linia Al-Qaida
Jurnalistul francez Nicholas Henin, specialist in problema irakiana, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca rapitorii jurnalistilor romani in Irak sunt o grupare politica sunita, similara organizatiei Ansara Islam, una dintre cele mai radicale grupuri islamiste. Nicholas Henin, jurnalist la Radio France, a mai spus ca doreste sa ajute oferind explicatii despre cei care i-au rapit pe jurnalistii romani. El a declarat ca nu agreeaza teoria conform careia ar fi vorba de o grupare mafiota care pretinde revendicari politice, dar ca, totusi, ea nu poate fi exclusa. "Putem sa inscriem aceasta grupare si in linia ideologiei Al-Qaida. Ea este una dintre miscarile active din Jihadul nationalist", a explicat jurnalistul francez. in opinia sa, membrii grupului sunt copii ai mondializarii, care stau tot timpul in fata televizoarelor, folosesc Internetul, cunosc felul in care functioneaza democratiile occidentale si stiu sa profite de asta. Jurnalistul a mai spus ca membrii gruparii fac un joc pragmatic, provocand presa si opinia publica pentru a obtine cat mai mult. "Sunt oameni care pot reactiona la orice mesaj transmis de Romania. Este important sa existe mesaje catre ei pentru a opri cursa contracronometru". Henin este de parere ca ostaticii romani nu sunt rau tratati, dar nici bine si ca imaginile transmise sunt filmate in asa fel incat sa impresioneze. El a mai spus ca hainele portocalii purtate de jurnalistii rapiti fac referire la inceputul razboiului din Irak si la tinuta prizonierilor din baza militara din Guantanamo. "E o culoare folosita de grupari politice care au legatura cu Abu Masab al-Zarqawi".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite