Maneliştii şi-au încercat norocul la Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calificări la Eurovision. Posomorârea compozitorului Horia Moculescu poate fi tradusă printr-o singură propoziţie: "Atenţie, nu se cântă!". Cinci jurii, formate din reprezentanţi ai presei

Calificări la Eurovision. Posomorârea compozitorului Horia Moculescu poate fi tradusă printr-o singură propoziţie: "Atenţie, nu se cântă!".
Cinci jurii, formate din reprezentanţi ai presei scrise, caselor de discuri, radiourilor, Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi ai TVR-ului ascultă opintelile celor care s-au înscris în concurs şi speră să prindă un loc în finala de la Atena, din luna mai. Pe CD-uri, jale! Piese furate, care aduc aminte de melodii ale anilor `80, de J.Lo, A-HA sau Roxette, ritmuri cu inspiraţia tocită, mediocritate, amatorism, provincialism. Atributele ies cu hărnicie de pe buzele membrilor juriului, la majoritatea melodiilor. În Studioul Muzical al Televiziunii Române se aleg 24 de piese din 142, pentru semifinalele care se vor desfăşura pe 24 şi 25 februarie, şi care vor fi transmise în direct de TVR. Juriile le ascultă fără să cunoască identitatea interpreţilor, iar fiecare cântec are un motto. Pe foile de vot, legea o face o singură literă, "R", de la "Respins", iar mottourile contrazic total produsul muzical finit: "Încearcă să nu fi un succes, ci să fii o valoare", "Calea succesului este talentul". Brusc, atmosfera se manelizează, lucru care smulge urale din partea juriului. Este Liviu Guţă, care cântă "de suflet". Tot din toată inima, primeşte R pe toată linia. Florin Salam îşi încearcă norocul mai târziu, găsindu-şi repede un fan, pe şerban Huidu, aflat în juriul oamenilor de radio. Atins de mesaj, "cârcotaşul" începe să danseze, spunând că o astfel de melodie ar putea avea şanse mari la trofeu, dacă ar fi sprijinită de o coregrafie cu buricul gol. Aurelian Temişan, Mădălina Manole, Andreea Bălan şi Selena rămân în plutonul mediocru şi nu se califică. Vocile interpreţilor sunt greu recognoscibile, lucru care spune multe despre penuria de talent din domeniu, iar în mintea tuturor se naşte întrebarea: când se va naşte "noul Hagi" din muzica românească?

Calificaţi în semifinalele din 24 şi 25 februarie:
Linda Valori, câştigătoarea Trofeului Cerbul de Aur 2005, Akcent, Blondy, Laurenţiu Cazan, Delia, Mike Peterson, Paula Seling şi Marcel Mârza, Traffic, Mircea Romcescu, Jasmine, Indiggo, Maria Radu şi Mike Peterson, Blondy, Maria Magdalena Dănăilă, Toni Pop Tamas şi Desperado, Ioana Sihota, Dragoş Grigorescu, Mihai Trăistariu, Dora, Sorin Mitrea, Heaven, Edict, Gina Pop Band, Gaşca de Acasă.

Nota redacţiei: În juriul selecţiei pentru Eurovision, din partea ziarului Adevărul a participat Dan Boicea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite