Mândria vieneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băsescu, înainte de a avea probleme la coloană, la vremea când îşi îndemna concetăţenii să intre cu capul sus în Europa. Vorbe ieftine s-ar spune astăzi, după ce preşedintele a arătat

Băsescu, înainte de a avea probleme la coloană, la vremea când îşi îndemna concetăţenii să intre cu capul sus în Europa. Vorbe ieftine s-ar spune astăzi, după ce preşedintele a arătat prin exemplul propriu cum e cu recăpătarea mândriei naţionale. În plus, decizia preşedintelui de a se opera la Viena a dat sistemului medical o lovitură mai grea decât toate reformele eşuate, de la cederişti încoace. Multă lume se va fi întrebat, privind cum pleacă preşedintele spre Viena, cum poţi să te mai duci la un doctor de acum înainte, dacă pentru ditamai omul de stat se căutau chirurgi, la ceas de seară, pe trotuarul din faţa spitalului.
Privită din perspectiva unui pacient simplu, ce-i drept cu ceva bani în buzunar, decizia lui Traian Băsescu de a se da pe mâna sigură a străinilor este una poate corectă. Până la urmă, pe banii lui fiecare face ce vrea. Radu Vasile şi-a luat dinţii de la Marea Moartă, Adrian Năstase şi-a lăsat tiroida în Germania, iar Sorin Oprescu, culmea, s-a operat la Paris. Nimeni nu a contestat oamenilor politici dreptul de a alege ca pacienţi locul unde îşi vor trata suferinţele. Ceea ce a făcut însă Traian Băsescu depăşeşte cadrul unei simple alegeri. Chiar şi pe patul de spital, opţiunile unui preşedinte au altă conotaţie decât ale unui pacient obişnuit. Greutatea deciziilor este şi mai mare când vine vorba de un şef de stat, a cărui cotă de încredere bate toate recordurile în materie. Raţionamentul omului de rând, contribuabilul obişnuit al asigurărilor de sănătate, este extrem de simplu: "Dacă preşedintele nu a avut încredere în sistem, de ce aş face-o eu?", Mai mult, tot bâlciul declanşat prin formarea celor două comisii, transferarea luptelor politice din parlament în spital, disputele de orgolii dintre medici şi, în final, fuga la Viena au lăsat impresia că întreg sistemul medical este în degringoladă. Degeaba ne lăudăm cu rezultatele medicilor noştri peste hotare, degeaba înregistrăm premiere mondiale, dacă, la apariţia unei probleme medicale, reacţia celui mai de încredere politician este să o ia la sănătoasa. Din acest punct de vedere, Traian Băsescu a demonstrat cu prisosinţă că face cu adevărat parte din acele structuri politice care au reuşit să inducă românilor complexul de naţiune de mâna a doua.
Timpul va arăta cât îl va costa pe politicianul Traian Băsescu opţiunea pacientului Băsescu. Până la urmă şi asta este o chestiune personală a preşedintelui. Sămânţa neîncrederii în sistem, sădită însă de şeful statului, va rodi mult mai repede decât se aşteaptă. Până acum exista un paradox. Lumea avea încredere în profesionalismul medicilor, dar nu credita sistemul în care aceştia funcţionează. Preşedintele a reuşit să distrugă şi firavul capital acumulat de doctori când venea vorba de competenţa medicilor români. Până acum erau doar şpăgari. Acum sunt şi incompetenţi. Probabil că Băsescu nu a avut această intenţie. Probabil că într-o zi va reuşi să ne redea şi mândria de a fi român. Bineînţeles numai după ce aceasta ar fi trecut, ca pe timpuri, prin lagărul de la Viena.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite