Mândria Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandrovich Stroganov (Stroganoff), membru al uneia dintre familiile de vază ale Rusiei. Se pare că, iniţial, reţeta a fost preparată la un dineu oficial al contelui, care dorea să-şi

Alexandrovich Stroganov (Stroganoff), membru al uneia dintre familiile de vază ale Rusiei. Se pare că, iniţial, reţeta a fost preparată la un dineu oficial al contelui, care dorea să-şi impresioneze invitaţii cu o nouă specialitate gastronomică. De aici i se trage şi numele. De aici, şi faima. Nici bucătarul, nici contele nu s-au aşteptat ca noul fel de mâncare să aibă un aşa enorm succes. A fost atât de lăudat, încât a devenit, în scurt timp, una din tradiţiile culinare ale Rusiei, preluată apoi în întreaga lume. Astăzi, veţi întâlni zeci de variante pe aceeaşi temă - fie că includ ciuperci sau nu, fie că se servesc cu garnitură de orez, piure sau paste făinoase. Vă oferim una dintre cele mai simple reţete şi cât mai apropiată de versiunea originală.

Beef Stroganoff
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 2 linguri ulei, 600 g muşchi de vită, 1 ceapă, 225 g ciuperci proaspete (opţional), 1 1/2 ceaşcă zeamă de carne de vită, 1/2 ceaşcă vin roşu sec, 1 linguriţă muştar franţuzesc (Dijon), 1 lingură făină, 2/3 ceaşcă smântână, pătrunjel verde, orez
Mod de preparare: Muşchiul se spală, se zvântă, se taie în fâşii şi se sotează într-o lingură de ulei încins, pe ambele părţi, câte 1-2 minute. Se scoate carnea, se pune într-un vas şi se toarnă restul de ulei în cratiţă. Se adaugă ceapa tocată şi se căleşte până devine aurie. Se stinge cu zeama de carne, vinul şi se adaugă muştarul. Se amestecă pe foc cca 2 minute, apoi se toarnă făina desfăcută cu puţină supă sau apă şi se amestecă bine. Se lasă să dea în clocot, amestecând continuu până se îngroaşă sosul. Se adaugă muşchiul de vită, sare, piper după gust şi se lasă să fiarbă la foc mic până se frăgezeşte carnea. Separat, se sotează ciupercile feliate în unt şi se adaugă la carne, împreună cu smântâna. Se presară cu pătrunjel verde şi se serveşte cu garnitură de orez fiert.

ştiaţi că?
Ciupercile sunt principala sursă de seleniu, un mineral cu proprietăţi anticancerigene. Ultimele studii arată că seleniul ar acţiona îndeosebi împotriva cancerului la prostată.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite