Mandat de arestare pe numele unui fost preşedinte iranian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Argentina vrea să-l tragă la răspundere pe Rafsandjani pentru atentatul antievreiesc din 1994

Un judecător argentinian a emis mandat internaţional de arestare pe numele fostului preşedinte iranian Akbar Hachemi Rafsandjani şi al altor opt responsabili de la Teheran, pe care-i acuză că s-ar fi aflat în spatele atentatului comis în 1994 împotriva unei asociaţii evreieşti, soldat cu 85 de morţi şi 200 de răniţi.
Judecătorul federal Rodolfo Canicoba Corral susţine că Parchetul a acuzat autorităţile iraniene că, împreună cu mişcarea şiită Hezbollah, au planificat atentatul cu camion-capcană împotriva Asociaţiei Mutuale Israelite Argentiniene (AMIA). A fost cel mai sângeros act terorist comis vreodată pe teritoriul Argentinei. Despre acesta, un procuror din Buenos Aires declara că a fost planificat de lideri de la Teheran, iar transpunerea în practică a fost încredinţată miliţiilor Hezbollah din Liban, apropiate Iranului. Judecătorul Corral a transmis cererile de arestare atât Interpolului, cât şi Ministerului argentinian de Externe, astfel încât ele să poată parveni pe cale diplomatică la Teheran.
El susţine că există probe "serioase" care atestă implicarea celor nouă lideri iranieni. Dintre ei se detaşează Rafsandjani, fost preşedinte al ţării între 1989 şi 1997. Astăzi, el conduce Consiliul de discernământ, cea mai înaltă instanţă de arbitraj şi decizie din Iran. Alături de el mai sunt acuzaţi: Ali Fallahijan (fost şef al serviciilor de informaţii), Ali Ar Velayati (ex-şef al diplomaţiei iraniene), doi foşti comandanţi ai Gardienilor Revoluţiei, doi foşti diplomaţi şi un şef Hezbollah. Însărcinatul cu afaceri iranian la Buenos Aires a declarat că Teheranul se opune oricărei tentative de arestare a lui Rafsandjani şi a celorlalţi opt acuzaţi, el apreciind că e vorba de o afacere pur politică. Judecătorul Juan Jos

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite