Mâncăm legume dopate cu toxine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii avertizează că microtoxinele chimice din legume şi fructe atacă ficatul şi pot duce la ciroze."Doza face otrava", spun specialiştii, cu alte cuvinte, nerespectarea concentraţiilor

Medicii avertizează că microtoxinele chimice din legume şi fructe atacă ficatul şi pot duce la ciroze.
"Doza face otrava", spun specialiştii, cu alte cuvinte, nerespectarea concentraţiilor admise la chimizare duce la efecte dăunătoare sănătăţii. În plus, vânzătorii de la tarabă udă produsele cu apă amestecată cu azotaţi, crescând toxicitatea. Cumpărătorii se plâng că fructele şi legumele şi-au pierdut gustul, că sunt apoase şi aţoase. Protecţia Consumatorului, în caz că ar fi sesizată, poate recupera banii sau confisca marfa, dar nu controlează dozarea. Nici Ministerul Agriculturii nu se chinuie să naturalizeze producţiile. Iar cultivatorii nu au de ce să renunţe la doparea legumelor pentru că scad timpul de coacere şi cresc profitul.
Fermierul român încearcă să scoată profit din cantitate, fără să încerce să ridice calitatea produselor. Seminţele autohtone sunt expirate şi nu mai au toate calităţile genetice necesare pentru a produce legume bune. Calitatea lor trebuie revigorată constant şi verificată anual. şi pământul este epuizat de culturile intensive. Rotaţia culturilor sau înlocuirea cu plante formatoare de pământ, cum este lucerna, nu se mai face. "Modificările climatice, amestecarea soiurilor de legume şi lipsa reglementărilor în domeniu care permite o producţie la nimereală sunt în detrimentul consumatorului", explică prof. univ. dr. Mihai Berca, preşedinte al Corpului Agronomic din România. Pentru a drege rezultatul, unii folosesc seminţe de import şi de aici ies hibrizi care în afara aspectului nu sunt ce ar trebui. Nu au consistenţă, nu au gust şi nu sunt naturale. Cea mai gravă problemă este coacerea forţată. "Îngrăşământul de grajd nu se mai foloseşte. Omul toarnă, după ureche, azotaţi şi alte chimicale, care scurtează timpul de creştere, dar diminuează şi calitatea. Chimicalele sunt indicate, dar în anumite dozaje, nu "la ochi", spune Berca. Cei care au "experienţă" cu chimicalele îşi udă şi legumele de pe tarabă cu apă amestecată cu azotaţi ca să le ţină "proaspete". Toxinele nu se duc la spălare, ci doar dacă legumele sunt lăsate în apă cu puţin oţet pentru măcar jumătate de oră. De aici provin cele mai multe alergii sau toxiinfecţii, mai ales la cei mici, care sunt ceva mai sensibili. "Majoritatea acestor probleme porneşte de la lipsa reglementărilor concrete. Fiecare este lăsat să cultive după bunul plac, după care vine cu legumele în piaţă", mai spune prof. Berca.

OPC nu poate face prea multe
OPC poate recupera banii, dacă aveţi un bon sau dacă mai ştiţi numărul de tarabă de unde aţi cumpărat, poate amenda comerciantul cu câteva milioane de lei şi îi poate confisca marfa. Dar nimeni nu-l va obliga să renunţe la practică. "Printr-un consum constant de microtoxine, cum există în legumele chimizate de la noi, este foarte uşor să apară chiar şi semnele unei ciroze. Aşa că o alergie, la azotaţi, nici nu ne mai sperie", spun medicii care se întâlnesc cu astfel de cazuri.

Soluţiile nu se pot aplica
Pentru a proteja calitatea şi consumatorii există soluţii. "Ar trebui ca unele din institutele de cercetare din domeniu, care au fost desfiinţate după Revoluţie, să revină sub o formă sau alta. Cercetarea şi echilibrarea constantă a culturilor de fructe şi legume sunt metodele prin care am putea avea producţii naturale sau măcar sănătoase. Aroma pământului românesc a cam dispărut, dar asta nu înseamnă că trebuie să cădem în extrema chimică", spune prof. Berca. Nu există autorizaţii de introducere pe piaţă a legumelor modificate genetic sau dopate, şi nimeni nu face controale pentru a verifica dacă nu se cultivă sau dacă nu se importă şi astfel de produse. "ţăranul nu ştie ce ar trebui să facă şi de ce. Degeaba există doze recomandate de chimicale, dacă nu sunt cunoscute, aşa cum nu se cunosc nici efectele acestor exagerări", spune Berca.

Agronomii spun că un fruct sau o legumă naturală nu trebuie să arate perfect, fără nicio bătătură şi cu o formă ideală. Acestea sunt semne ale tratamentelor chimice. Dacă gustul nu este cel cunoscut, dacă leguma nu are gust sau este amăruie - aveţi un alt semn al toxicităţii. Când roşiile frumoase şi scumpe sunt apoase sau aţoase şi n-au niciun gust vă puteţi duce cu ele la Protecţia Consuma-torului.

Cum să vă feriţi de toxinele din legume
* Lăsaţi întotdeauna legumele să stea în apă curată cu puţin oţet, 30 de minute înainte să le gătiţi. Spălarea cu apă nu înlătură azotaţii de pe coajă
* Legumele şi fructele crescute natural trebuie să aibă gustul cunoscut. Dacă nu, probabil au fost tratate chimic şi nu este indicat să le mâncaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite