Mâncăm acasă sau la restaurant?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ecuaţie intră banii, timpul şi bineînţeles calitatea bucatelor O familie cu un buget mediu lunar de 1.500 de lei mănâncă la restaurant de maximum două ori pe lună. Motivele sunt

În ecuaţie intră banii, timpul şi bineînţeles calitatea bucatelor

O familie cu un buget mediu lunar de 1.500 de lei mănâncă la restaurant de maximum două ori pe lună. Motivele sunt lesne de înţeles: un prânz pentru două persoane, la o cârciumioară decentă, costă aproximativ 30 de lei. Cel puţin în Bucureşti. În schimb, dacă mergi la piaţă cu aceşti bani şi eşti un bun chivernisitor, poţi pregăti două feluri de mâncare ce-ţi pot asigura masa de prânz pentru câteva zile.

oncret, o farfurie de ciorbă de perişoare la un restaurant costă între 4 şi 7 lei, în funcţie de categoria locaţiei alese. Mai mâncăm şi o friptură cu o garnitură, bem o apă minerală şi toate acestea pentru două persoane ne fac să scoatem din buzunar 30 de lei. În acest ritm, am avea nevoie de 900 de lei pe lună numai pentru a servi prânzul în oraş. Soluţia... mâncarea sănătoasă cumpărată dimineaţă pe răcoare de la piaţă. Câteva cepe, o rădăcină de pătrunjel, una de păstârnac, o sticlă de borş, verdeaţă şi 300 de grame de carne tocată pentru perişoare costă circa 15 lei. Avantajul este că vei putea găti o oală de 3 litri de ciorbă din care poţi mânca la prânz măcar 3 zile. Timpul de preparare nu depăşeşte o oră, deci nu te poţi plânge că nu nu ai când să găteşti. Pentru felul doi poţi încropi ceva tot în limita la 15-20 lei, însă în acest fel, masa de prânz te va costa lunar 300-400 de lei, deci mai puţin de jumătate faţă de cât te-ar fi costat să mănânci în oraş.

Cine mănâncă zilnic la restaurant?

Majoritatea celor care au un buget familiar de 1.500 de lei pe lună susţin că mâncatul la restaurant nu este rentabil. Cu toate acestea, orice local în care se mănâncă este plin ochi la orele prânzului sau seara. Celor care au un buget familial care depăşeşte 2.500 de lei li se pare rentabil să ia prânzul în oraş. Motivul invocat? Lipsa de timp. Ştim cu toţii că tinerii între 25 şi 40 de ani care fac muncă de birou, mai ales în domeniul privat, lucrează circa 10 ore pe zi. În aceste condiţii, prânzul servit la restaurant este aproape obligatoriu. Nu prea poţi să mergi la birou cu borcanul de ciorbă sau canţarola de fasole cu cârnăciori.

Astfel, o familie cu un asemenea program cheltuie numai pentru masa de prânz între 800 şi 900 de lei în fiecare lună. Însă există soluţii pentru reducerea cheltuielilor şi în acest caz. Poţi alege să mănânci o ciorbă la restaurant, iar la felul doi, o salată, un şniţel sau un sandviş pregătit însă de seara, acasă. În acest mod, îţi vei reduce cheltuielile cu minimum 150 de lei lunar.

Ce spune lumea

Emilia Stanciu - director agenţie de publicitate - preferă prânzul sau cina la restaurant, tocmai din lipsă de timp. "La prima vedere, masa în Bucureşti poate părea costisitoare, dar aşa reuşesc să transform gătitul în timp liber. Mi-ar lua probabil câteva ore să fac trei feluri de mâncare pentru mine şi soţul meu. Să mănânci la restaurant nu e mai ieftin, ci mai comod. În medie, nota de plată pentru două persoane ajunge la 30 RON".

Liliana Ivan - jurnalistă- pune pe primul plan mâncarea gustoasă şi sănătoasă. "Un meniu proaspăt pregătit este o sursă de sănătate. În familie se găteşte gustos şi sănătos. La restaurant, mă duc ocazional, însă am mereu incertitudinea că ingredientele sunt proaspete. Ce găteşti acasă e sfânt!".

Cât ne costă un meniu pentru două persoane

Restaurant

Ciorbă de pui (5 RON porţia)

Friptură de porc cu cartofi pai şi o salată de roşii şi castraveţi (20 RON porţia)

Clătite cu finetti sau dulceaţă: în medie, 4 RON

Total 58 RON pentru două persoane + bacşiş

Avantajele prânzului servit la restaurant

La restaurant nu speli vase, nu tai pâine, asculţi o muzică bună şi ai posibilitatea de a alege dintr-un meniu mult mai variat decât cel de acasă. La restaurant te poţi bucura de preparate pregătite de un specialist în gastronomie, care îţi garantează calitatea, în al doilea rând economiseşti timp, iar atmosfera este plăcută, dacă alegi locul potrivit.

Acasă

Porţii pentru 2 persoane

Felul I: ciorbă de pui (10 RON lei caserola de aripioare, zarzavaturi, condimente, borş) - o oală până în 3 l

Friptură de porc cu cartofi pai şi o salată de roşii şi castraveţi (12 RON)

Clătite cu dulceaţă (2 RON)

Total: 24 RON/ 2 persoane

Avantajele prânzului servit acasă

Cine găteşte acasă ştie ce pune în farfurie. Dacă alegi să mănânci acasă, vei pune în farfurie ce pofteşti, cât îţi trebuie, fără a da bani în plus. Mulţi care merg la restaurant spun că e mai comod. Acasă te îmbraci cum vrei, stai pe scaun în ce poziţie vrei şi nu trebuie să îţi faci rezervare din timp. Cu siguranţă vei ieşi mai ieftin, iar în următoarele zile nu vei avea de făcut altceva decât să încălzeşti mâncarea. La restaurant, servirea lasă de dorit uneori, muzica a fost prea tare sau fumul de ţigară prea intens.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite