Manastiri, primarii si cluburi sportive vor fi scoase de-a valma la mezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lista celor 1.094 datornici catre Electrica, ale caror conturi au fost blocate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), se regasesc - alaturi de firme mai mici si mai mari -

Pe lista celor 1.094 datornici catre Electrica, ale caror conturi au fost blocate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), se regasesc - alaturi de firme mai mici si mai mari - primarii, consilii locale, manastiri, asociatii de proprietari ori locatari, dar si cateva nume reprezentative pentru viata publica romaneasca. Activele acestora vor fi vandute, daca facturile emise de catre Electrica vor ramane neplatite, a declarat recent presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea. Conturile a peste 40 de primarii si consilii locale, inclusiv ale unor municipii precum Iasi, Botosani, Caracal, Pascani sau Otelu Rosu sunt poprite. Se mai regasesc pe listele AVAS si numele unor cluburi sportive ca Poli Iasi, Foresta Falticeni sau HC Minaur Baia Mare, dar si indicativele unor unitati militare, cum ar fi Baza Aeriana 86 Fetesti, care nu lipseste de pe traiectoria celebrelor MIG-uri. Daca, la randul ei, Statiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultura si vinificatie Murfatlar nu-si va plati facturile restante insumand peste 608 milioane lei vechi, activele acesteia vor fi executate silit. La fel se va intampla si cu avutia manastirii Maglavit, care a ramas in urma cu plata curentului electric, adunandu-se astfel o datorie de aproape 225 milioane lei vechi. Conducerea AVAS ne-a dat, insa, asigurari ca "nu executarea in sine sI scoaterea la licitatie a bunurilor datornicilor este scopul principal al Autoritatii, ci determinarea respectivelor unitati sa-si plateasca datoriile". De aceea, procedurile de executare silita vor fi aplicate in primul rand acelora care nu dau nici un semn ca ar avea intentia sa deconteze facturile, in timp ce datornicii care se arata dispusi sa plateasca ar putea obtine chiar esalonari. Intr-o prima faza, se va pune sechestru pe bunurile unitatilor vizate, urmand o evaluare a acestora sI scoaterea lor la licitatii, conturile datornicilor ramanand blocate pe intreaga durata a acestor proceduri. Reprezentantii AVAS vor analiza fiecare caz in parte, astfel ca un termen-limita pana la care mai pot fi pasuiti datornicii nu a fost stabilit in mod unitar. Si Scoala Generala Scornicesti e restanta la plata curentului electric, conturile acesteia fiind blocate pana la decontarea sumei de 3,78 milioane lei vechi.
Fotbalistii platesc, primarii spera sa obtina reesalonari
Reprezentantii clubului Poli Iasi ne-au declarat ca datoria de 150 milioane lei va fi platita integral, pentru ca "nu vrem sa ne complicam cu sume atat de mici. Chiar daca noua societate - Poli Iasi SA - nu ar fi trebuit sa mosteneasca datoriile fostului club Poli Unirea". Pe de alta parte, primarii, nevoiti sa administreze fonduri mult mai "subtiri", cauta solutii alternative. "Saptamana viitoare vom plati 600 milioane lei din totalul datoriei de aproape cinci miliarde lei, si vom solicita o reesalonare", ne-a declarat Ilie Botgros, primarul orasului Aninoasa. El precizeaza ca "noi avem in derulare programe cu asistenta financiara de la Banca Mondiala, si nu putem risca sa pierdem aceste finantari". Conducerea AVAS ne-a dat insa asigurari ca nu executarea in sine si scoaterea la licitatie a bunurilor datornicilor este scopul principal al Autoritatii, ci determinarea respectivelor unitati sa-si plateasca datoriile. De aceea, procedurile de executare silita vor fi aplicate, in primul rand, acelora care nu dau nici un semn ca ar avea intentia sa deconteze facturile, in timp ce datornicii care se arata dispusi sa plateasca ar putea obtine chiar esalonari. Intr-o prima faza, se pune sechestru pe bunurile unitatilor vizate, urmand o evaluare a acestora si scoaterea lor la licitatii, conturile datornicilor ramanand blocate pe intreaga durat a acestor proceduri. Fata de cei care nu vor plati datoriile, AVAS va lua masura punerii sechestrului pe activele acestora - imobile, terenuri, masini, mobilier etc. Reprezentantii AVAS vor analiza fiecare caz in parte, astfel ca un termen-limita pana la care mai pot fi pasuiti datornicii nu a fost stabilit in mod unitar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite