Managerii, tributari mailului şi englezismelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În schimbul a 5.000 de euro, orice manager român se poate redescoperi pe sine absolvind o serie de cursuri diferite de ceea ce există în industria de profil Limbajul managerilor români

În schimbul a 5.000 de euro, orice manager român se poate redescoperi pe sine absolvind o serie de cursuri diferite de ceea ce există în industria de profil

Limbajul managerilor români abundă în englezisme, iar relaţia cu ceilalţi tinde să se rezume la mail. Acestea sunt concluziile unor cursuri de leadership unice în România.

Adevărul: Cum aţi pus bazele Erudio? Câţi parteneri sunteţi?

Mihaela Gânju: Experienţa de la care am pornit atunci când am pus bazele Asociaţiei Erudio a fost aceea de manager al unei echipe de 30 de angajaţi. Pe Liviu Papadima şi Adrian Stanciu îi ştiu de foarte multă vreme. Adrian a fost primul meu angajator.

Cu fiecare dintre ei aveam să am în decursul timpului lungi discuţii despre educaţia tinerilor, dacă şi cum ar arăta un sistem educaţional care să răspundă nevoilor lor, dar şi despre ce am primit şi ce ne-a lipsit nouă şi generaţiilor noastre în educaţia formală. Adesea conversaţia ajungea la subiectul: un sistem educaţional performant se construieşte cu viziune şi se înfăptuieşte cu oameni cu har - educatori, mentori. Împreună cu ei, am creat Asociaţia Erudio cu scopul de "a moderniza atitudinile şi mentalităţile în raport cu educaţia".

Care este scopul acestei şcoli?

La Erisma, primul program al Asociaţiei Erudio, ne-am propus să răspundem împreună la întrebarea: "Ce-i face pe oameni să te urmeze". Oamenii urmează oameni. Capacitatea de a-i atrage pe alţii se bazează esenţial pe comunicare creativă şi inspirată, pe un limbaj viu şi însufleţit prin exemple şi istorisiri, adaptate auditoriului, pe o prezenţă publică dezinvoltă şi sigură pe sine, care să transmită mai departe această siguranţă.

Într-un cuvânt, pe ceea ce adeseori numim "charismă" - forţa de seducţie a personalităţii. Astfel, pe parcursul a 13 săptămâni, liderii învaţă despre arta cultivării, scriere creativă, tehnici teatrale, despre cum să vorbeşti în public, dar şi despre ceea ce înseamnă branding personal.

Unde, în altă ţară, mai există un astfel de curs?

Odată programa definită, am întreprins o cercetare de piaţă încercând să aflu dacă şi unde în lume se mai fac astfel de programe de leadership, dar n-am găsit nimic în acest sens. Până într-o zi, când, răsfoind prin cărţi, am găsit o carte de oratorie atribuită lui Cicero.

Şi nu mică mi-a fost mirarea să constat că tocmai redescoperisem roata. Care erau capitolele pe care le studiau marii oratori ai vremii, cei care făceau soarta imperiului? Simplu: Cunoaşterea de sine, cultivarea, scrierea, argumentarea, tehnicile teatrale şi structura discursului. Amuzant, nu ? Să cugeţi la o idee timp de doi ani ca să o găseşti gata exprimată acum două mii de ani…

Câţi manageri au absolvit până în prezent aceste cursuri?

În toamna lui 2008, ne pregătim pentru a şasea serie, ceea ce înseamnă că la sfârşitul celui de-al treilea an de existenţă a acestui program vom avea 200 de absolvenţi. În general, cei care optează pentru aceste cursuri sunt manageri de top sau din middle management.

Aţi pus bazele unei şcoli pentru top management. Ce urmează?

Erisma este şi va rămâne un program de nişă astfel încât atenţia noastră în ceea ce priveşte dezvoltarea afacerii s-a orientat către studenţi şi copii. În vara aceasta, vom lansa un nou program dedicat studenţilor, urmând ca anul viitor să introducem şi cursurile de creativitate şi leadership pentru copii cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani.

Programe inedite de instruire

Ideea de a pune bazele unei şcoli inedite de leadership aparţine Mihaelei Gânju. Noutatea programului şi perspectivele de a inova, într-o piaţă dominată exclusiv de cursuri de training clasice, i-au atras în scurt timp pe alţi patru consultanţi din industria de profil: Adrian Stanciu, Liviu Papadima, Georgiana Dragomir şi Cosmin Alexandru. În prezent, în schimbul a 5.000 de euro, orice manager care caută noutatea îşi poate testa limitele personale, pe parcursul unor cursuri caracterizate prin diversitate şi orientate către descoperirea de sine.

Liderii învaţă despre arta cultivării, scriere creativă, tehnici teatrale, despre cum să vorbeşti în public, dar şi despre ceea ce înseamnă branding personal
Mihaela Gânju,
director executiv Erudio

Viaţa directorilor devine tot mai dependentă de un click

Cu ce se deosebeşte acest curs faţă de unul clasic de training?

Erisma este o şcoală. În timp ce la un training în care înveţi în două, maximum trei zile, prin tehnici bine alese să devii mai competent într-un domeniu, la o şcoală descoperi şi te descoperi.

Aici eşti expus unor experienţe multiple: subiecte cu care nu ai luat contact până acum, interacţiunea cu profesorii din lumea academică şi cea culturală, colegii din mediul de afaceri pe care ajungi să îi cunoşti pe un palier pe care nu ai avea altfel ocazia să îl distingi în interacţiunile obişnuite din business: omul - idee, creativitate şi emoţie.

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă managerii zilelor noastre?

Managerii simt că limba română îşi pierde din importanţă şi savoare, fiind continuu ajustată şi îngrădită de termeni tehnici, adesea de sorginte englezească, ce, aparent vorbesc de la sine, scurt şi la obiect. Relaţia cu ceilalţi tinde să se rezume la mail şi power-point.

Atenţia asupra celuilalt s-a formalizat: avem şedinţe de evaluare, dezvoltare personală sau proiecţie a carierei strict înregimentate în programul de lucru - 45 de minute Georgescu, 30 de minute Ionescu, apoi şedinţa de bord. Hainele au redevenit negre şi gri, aşa cum le purtam înainte de `89, cu diferenţa că, atunci, nu existau alte culori în peisajul coloristic românesc. Viaţa noastră a devenit dependentă de click.

Click pe mail, click pe celula din excel, click pe telecomandă. La Erisma învăţăm să scriem din perspectiva noastră, să ne folosim expresivitatea corporală, să argumentăm cu sens şi cu structură, să ne expunem emoţiei şi să o transmitem mai departe molipsindu-i şi pe ceilalţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite