Managerii prognozează scăderea moderată a activităţii din toate domeniile
0
Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat astăzi un raport potrivit căruia managerii companiilor româneşti estimează că activitatea din industrie, construcţii, comerţ şi servicii va scădea moderat în perioada iulie - septembrie. Mai mult, se aşteaptă ca numărul angajaţilor să se diminueze în toate domeniile.
În ceea ce priveşte industria prelucrătoare, directorii firmelor din acest domeniu estimează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei. În acest domeniu, numărul de salariaţi ar putea scădea cu până la 22%. În cazul firmelor cu peste 500 de salariaţi scăderea ar putea fi chiar mai accentuată, ajungând la 30%. Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, alte activităţi industriale, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, unde scăderile numărului de angajaţi s-ar putea încadra între 43% şi 63%.
Cât despre preţurile produselor industriale, managerii prognozează o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni (+1%).
Activitatea din construcţii ar putea înregistra, potrivit estimărilor, în următoarele trei luni, o tendinţă de scădere moderată (cu 11%) a volumului producţiei, coroborată cu o scădere uşoară a stocului de contracte şi comenzi (-15%). Numărul salariaţilor s-ar putea reduce atât pe total (-20%), cât şi în funcţie de mărimea întreprinderilor. Preţurile lucrărilor de construcţii ar urma să fie relativ stabile, cu o creştere de aproximativ 2%.
În iulie, managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat o scădere (-8%) moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni, în timp ce volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de relativă stabilitate (-5%), până în septembrie. O uşoară scădere (-8%) ar urma să fie înregistrată şi în ce priveşte volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri. Angajatorii din acest domeniu anticipează pentru următoarele trei luni scăderea numărului de salariaţi din acest sector cu aproximativ 13%, în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor avea o creştere moderată (+11%).
În ceea ce priveşte serviciile, cererea acestora ar putea avea o scădere moderată, cu până la 8%. De asemenea, în sectorul de servicii managerii estimează, pentru iulie-septembrie, o diminuare a numărului de salariaţi (-15%), tendinţă dată în special de întreprinderile foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi. Preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (+1%).