Managerii cred că nu vom ieşi din criză nici în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Managerii cred că nu vom ieşi din criză nici în 2010
Managerii cred că nu vom ieşi din criză nici în 2010

Tăvălugul falimentelor şi contracţia pieţei sunt marile temeri ale întreprinzătorilor, care anunţă că vor continua şi anul viitor restructurările de personal. Oamenii de afaceri invocă instabilitatea politică, restanţele fiscale şi posibila creştere a impozitelor drept cauze ale adâncirii crizei în 2010.

Citiţi şi:


O treime dintre proprietarii de firme mici şi mijlocii recunosc că nu pot face faţă obligaţiilor fiscale şi 16% nu-şi pot achita datoriile către bănci, relevă un sondaj prezentat ieri de conducerea Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR).

În aceste condiţii, întreprinzătorii sunt pesimişti în proporţie de peste 70% în ceea ce priveşte evoluţia economiei şi a afacerilor lor, majoritatea afirmând că şi 2010 va fi tot un an de criză.

Sărbătorile de iarnă,un balon de oxigen

Pentru finalul anului 2009, doar comercianţii manifestă o fărâmă de optimism. Ei se aşteaptă ca tradiţionala creştere a vânzărilor din perioada Sărbătorilor de iarnă să-i ajute să-şi recupereze pierderile acumulate de-a lungul anului.

La polul opus se regăsesc managerii de companii din domeniul construcţiilor sau al prestării serviciilor, care arată că în această iarnă se vor confrunta cu „o cumpănă“.

În fine, potrivit UNPR, dacă obligaţiile fiscale - TVA, cota unică sau CAS - vor creşte, principalele reacţii ale oamenilor de afaceri vor consta în majorarea preţurilor (55%), reducerea salariilor (39%) sau reorientarea către economia gri (4%).

„Măsurile anticriză depind acum de fiecare companie. Noi beneficiem de o bază puternică momentan. Avem, fabrici, acces la materie primă şi principalul lucru pe care l-am putut face în această perioadă a fost acela de a ne extinde în alte oraşe unde avem deja baze. În primul rând am redus cheltuielile. Mai facem investiţii, dar doar acolo unde se impun. Noi credem că măsurile pe care le-am luat până acum îşi vor face resimţit efectul prin luna aprilie, anul viitor, perioadă în care, probabil, nu se va mai simţi această criză“, ne-a declarat Theodor Berna, managerul companiei Tehnologica Radion.

La rândul său, Gheorghe Caruz, preşedintele grupului de firme Caruz, cu activităţi în industria alimentară, zootehnie şi turism, spune că planurile pentru anul 2010 la va face în funcţie de subvenţiile la animale, precum şi de deciziile Guvernului.

 „Dacă nu vom primi subvenţiile la animale şi, în acelaşi timp, mulţi bugetari vor rămâne fără slujbe, aşa cum se aude, vom fi nevoiţi să tăiem foarte mult din costuri şi să ne restrângem activitatea“, spune Gheorghe Caruz. „Vom bloca investiţiile şi vom face restructurări de personal“, a concluzionat omul de afaceri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite