Mămicile curajoase, ajutate să reziste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minorele care au devenit mame sunt învăţate să aibă grijă de bebeluşii lor şi de ele. Mamele minore care au ales să păstreze copilul, nu să avorteze, sunt în atenţia a două fundaţii orădene.

Complexul de Servicii Sociale „Plopii fără soţ” a găzduit azi o conferinţă cu tema „Mame curajoase”, adresată fetelor care au devenit mame. Conferinţa a fost organizată de Fundaţia Comunia, Fundaţia CASA, Centrele Maternale „Phoenix” şi „Briana”, în colaborare cu Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie.
Mamele-copii, alungate de propriile familii, pentru că au rămas însărcinate, sau cele provenite din centrele de plasament au fost învăţate cum să-şi îngrijească bebeluşii şi cum să aibă grijă de ele. Cele două fundaţii le încurajează pe fete să nu-şi abandoneze copiii şi să-şi dezvolte sentimentul de ataşament faţă de micuţi. Organizatorii le-au explicat ce este planificarea familială, precum şi tehnici de planning.

Adolescenţă chinuită

Georgiana A. este din judeţul Neamţ, are 18 ani, este mama unei fetiţe de doi ani şi este din nou însărcinată. Fata a povestit că după moartea tatălui ei a fost bătută şi agresată de propriul frate, motiv pentru care a descis să-şi ia fetiţa şi să fugă de acasă. A făcut autostopul din judeţul Neamţ până în Bihor. Pentru că nu avea cu ce plăti transportul, a acceptat să întreţină relaţii sexuale cu cel care a adus-o până aici. În urma acelei aventuri a rămas din nou însărcinată.
Georgiana spune că a avut o tentativă de suicid, disperată că nu vedea nici o soluţie pentru ea şi fetiţa ei. A ajuns într-un final la Centrul „Briana”, cu fetiţa şi este decisă să păstreze şi al doilea copil. „N-am vrut să renunţ la copil. Voi naşte în martie”, spune fata. Între timp, fetiţa ei a fost luată în plasament de bunică, iar Georgiana  nu vrea să se mai întoarcă în mediul din care a venit. De când a ajuns la Centrul „Briana”, împreună cu celelalte fete găzduite acolo, a învăţat să facă menajul şi să gătească, iar acum face un curs de croitorie la Fundaţia CASA.
„Cel mai bine îmi pare că am întâlnit aici oameni ca în poveşti, de o bunătate fără margini. Nu credeam că voi găsi oameni care să aibă milă de mine şi de copiii mei”, mărturiseşte fata, comparând străinii cu familia din care provine. Acum adolescenta e optimistă când se gândeşte la viitor.

Au grijă de mamele tinere

Fetele care ajung la Centrul Maternal „Briana” sunt înscrise la şcoală pentru a-şi încheia studiile, urmează cursurile de croitorie sau calculatoare ale Fundaţiei CASA, învaţă să facă menajul, să gătească şi să se gospodărească. „Jumătate din alocaţia pentru creşterea copilului trebuie să o economisească”, explică Nelu Cioară, coordonatorul centrului. Săptămânal, fetele beneficiază de consiliere psihologică.
„Datorită criteriilor de eligibilitate pe care le avem, din trei sute de cazuri de fete asistate, doar una singură şi-a abandonat copilul, la presiunea familiei. 54% dintre fete au fost reintegrate în familia naturală. Părinţii care le-au alungat de acasă au fost cuceriţi de nepoţi”, precizează Nelu Cioară, coordonatorul Centrului Maternal „Briana”.

Mame tinere

Centrul Maternal „Briana”, proiect al Fundaţiei CASA, a ajutat din 2001 până acum trei sute de mame tinere. Sunt primite în centru fetele care îndeplinesc anumite criterii: sunt singure, sunt însărcinate sau au un copil cu vârste între unu şi trei ani şi nu au posibilitatea să se întreţină.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite