Mămicile din Ardeal nu cer bani mai mulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin de 5% din numărul persoanelor aflate în concediu de maternitate, în judeţele din Transilvania, au solicitat recalcularea indemnizaţiei. Începând din ianuarie, mamele pot solicita 85% din media veniturilor realizate în ultimul an.

După ce mii de părinţi au aşteptat modificarea legislaţiei privind acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani, aleşii au decis ca acest lucru să fie posibil începând cu prima zi a lui 2009.

Vechiul act normativ dădea dreptul mamelor la o indemnizaţie lunară de 600 de lei.

Acum, beneficiarii au de ales între o indemnizaţie lunară de 600 de lei şi 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Această sumă nu poate fi mai mare de 4.000 de lei pe lună, dar nici mai mică de 600 de lei.

La circa o lună de la intrarea în vigoare a acestei prevederi, la Agenţiile de Prestaţii Sociale (APS) din judeţele Ardealului s-au înregistrat puţine cereri de recalculare a indemnizaţiei.

Puţine solicitări

De la începutul anului, 122  de persoane din Maramureş au depus cereri de recalculare a indemnizaţiei. În total, în judeţ, beneficiază de acest ajutor circa 4.500 de maramureşeni.

„Mulţi dintre ei au venituri mai mari decât cei 600 de lei pe care îi primesc în acest an de la stat”, a declarat şeful APS Maramureş, Daniela Man. Toate cererile depuse au fost aprobate, iar solicitanţii vor beneficia de bani începând de luna viitoare.

În Mureş, sunt înregistraţi 5.600 de beneficiari. Până în prezent, 207 persoane au solicitat recalcularea indemnizaţiei. „Nu au fost probleme nici când a fost instituită indemnizaţia, şi atunci au fost tot cam 5.000 de solicitări”, a explicat Maria Gyorfi, directorul executiv al Direcţiei de Muncă şi Solidaritate Socială Mureş.

Până la această dată, la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Sălaj s-au înregistrat 63 de cereri pentru recalcularea indemnizaţiei, dintr-un total de 2.135 de beneficiari.

Cauza: salariile mici

În Bihor, sunt înregistraţi 7.176 de beneficiari. Până în prezent, 315 bihoreni au solicitat recalcularea indemnizaţiei de creştere a copilului.

Data limită până la care se pot depune cererile de recalculare este 30 iunie. „Ne situăm pe locul şase pe ţară ca număr de indemnizaţii acordate, dar nu au fost întregistrate probleme şi nu sunt cozi”, spune Emilia Marian, directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Bihor.

„Numărul relativ mic de solicitări de recalculare a indemnzaţiilor se datorează faptului că în Bihor, salariile sunt relativ mici şi beneficiarii acestor indemnizaţii preferă varianta celor 600 de lei”, a explicat Emilia Marian.

(Au mai contribuit Anca Miklos, Ionuţ Oprea, Bianca Băican, Camelia Moldovan)

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite