"Mamă, îmi pare rău că ne-am despărţit!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii pentru care mama a plecat la muncă în străinătate nu au putut înlocui afecţiunea de care avea nevoie un băieţel de 12 ani din judeţul Argeş. Andrei Ştefan Ciurea, din Valea

Banii pentru care mama a plecat la muncă în străinătate nu au putut înlocui afecţiunea de care avea nevoie un băieţel de 12 ani din judeţul Argeş.

Andrei Ştefan Ciurea, din Valea Danului, a decis să-şi pună capăt zilelor pentru că nu a mai putut suporta teama şi incertitudinea că mama lui ar putea pleca, din nou, de lângă el.

Femeia a lucrat, anul acesta, câteva luni în Italia şi intenţiona să plece din nou acolo. În urmă cu trei zile, Andrei a fost găsit spânzurat în grădina vecinilor. A lăsat în urma sa un bilet în care îşi lua adio de la cei dragi şi îi sfătuia să aibă grijă de vieţile lor.

"Mamă, îmi pare rău că ne-am despărţit! Vă iubesc, vă voi iubi şi îmi pare rău că ne-am despărţit certaţi. Soru-mea, ţine-te de şcoală, mamă, ai grijă de casă, că lumea e rea, frate, ţine-te de muncă, tată, ai grijă de tine! (…) Şi încă ceva, mamă. Acum nu o să-ţi mai ceară nimeni nimic, că te plângeai că îţi cer numai ţie!"

-a scris băiatul pe trei bucăţele de hârtie.

Deşi avea doar 12 ani, băiatul era matur în gândire, el luând în calcul chiar şi banii pentru înmormântare: "Cu înmormântarea mea nu o să aveţi probleme, pentru că vine omul ăla cu banii pe lemne."
Pe mama copilului am găsit-o, ieri, la căpătâiul fiului, privind în gol. Ochii îi secaseră de durere şi de atâta plâns. Alături de ea se afla tatăl vitreg al băiatului, Stelian Nuţă.

Omul încerca să găsească o explicaţie pentru cele întâmplate. "Vara asta am fost puţin supăraţi pentru că băiatul a rămas repetent un an. Nu înţeleg de ce, pentru că în clasele primare a învăţat bine, iar apoi, într-a cincea, nu ştiu ce s-a întâmplat cu el", ne-a mărturisit acesta.

Stelian Nuţă susţine că băiatului nu îi lipsea nimic, că i se oferea absolut tot ce îşi dorea, singura pretenţie a părinţilor fiind să înveţe. Bunica lui Andrei însă ştia răspunsul: "Fata mea a fost plecată în Italia pentru o lună. A fost o lună în care băiatul a îndurat cu greu lipsa ei.

Când s-a întors mamă-sa, a fost în culmea fericirii şi i-a spus să nu mai plece niciodată, altfel se va omorî. Acum, fata mea ar fi trebuit să plece în Italia pe 29 septembrie, dar nu a mai plecat din cauza copilului. Acum, vedeţi dumneavoastră, el tot a rămas cu teama asta, că pleacă mamă-sa şi-l lasă!", ne-a declarat bunica băieţelului.

Viceprimarul din Valea Danului, Preda Vasile, a declarat că în localitate mai sunt alte 24 de cazuri de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. El consideră că moartea lui Andrei ar trebui să ridice un semn de întrebare în mintea tuturor părinţilor care consideră că banii pot înlocui dragostea părintească.

>> Cu înmormântarea mea nu o să aveţi probleme, pentru că vine omul ăla cu banii pe lemne. Soră-mea, tu să te ţii de şcoală. Mamă, tu să ai grijă de tine, că lumea e rea. Să aveţi grijă de căţel.
Andrei Ştefan

Autorităţile locale nu se implică!

Elevii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate se plasează în mai mică măsură între primii din clasă şi în mai mare măsură în zona medie, se indică în studiul menţionat. Unul din cinci elevi de gimnaziu, la nivel naţional, declară că are mai mult de 10 absenţe, iar în cazul celor care au cel puţin unul dintre părinţi plecat temporar în străinătate creşte la 29% numărul celor care au mai mult de 10 absenţe.

În ce priveşte numărul copiilor aflaţi în această situaţie, la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului există un total de doar 82.000 de micuţi. "În mod cert, ei sunt mult mai numeroşi faţă de datele noastre, dar nu pot confirma datele din studiu", afirmă Mariela Neagu , preşedintele autorităţii. Ca şi autorii studiului, Mariela Neagu consideră că principala vinovăţie pentru problemele copiilor de emigranţi este a autorităţilor locale, care nu se implică în acordarea de asistenţă socială pentru ei.

Zeci de mii de orfani "temporari"

În situaţia lui Andrei Ştefan Ciurea pot ajunge alte zeci de mii de copii de emigranţi, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Soros: "Efectele migraţiei: copiii rămaşi acasă".
Totalul copiilor din clasele V-VIII cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă afară este de peste 170.000, după cum indică studiul. Dintre ei, 35.000 sunt "orfani" temporar şi de tată, şi de mamă, 55.000 - au doar mama plecată, iar alţi 80.000 - tatăl.

Regiunile cele mai afectate de acest fenomen sunt Banat, Crişana, Maramureş şi Moldova. Procentajul celor care au părinţi plecaţi în străinătate este de 27%, şi respectiv de 25%. Studiul se bazează pe un sondaj realizat de The Gallup Organisation Romania, la începutul lunii iunie.

Banii, o falsă compensare a lipsei de dragoste

Chiar dacă situaţia materială peste medie, generată de banii pe care îi primesc de la părinţi, îi face să spere într-un viitor mai bun şi în continuarea studiilor la liceu, starea psihică a micuţilor rămaşi acasă lasă de dorit, indică studiul Fundaţiei Soros.

Practic, deşi plecarea la muncă este temporară, efectele asupra copiilor pot fi similare cu cele ale pierderii unui părinte prin divorţ sau deces. Rezolvarea problemei este de ordin psihologic. Dar numai în 38% din şcolile generale din România există un psiholog care să ofere consiliere elevilor. De asemenea, în 86% din şcolile din mediul rural şi în jumătate din cele din oraşe medii şi mici această poziţie nu este ocupată.

Conform sondajului, 36% din copiii ai căror mame sunt plecate la muncă au declarat că se simt singuri, 20% simt că nu îi iubeşte nimeni, 15% se simt neglijaţi şi 25% consideră că sunt nefericiţi. Copiii cu mamele plecate sunt mai speriaţi, mai nervoşi şi plâng mai mult.

"Relaţia dintre copii şi părinţii plecaţi se menţine în principal telefonic, iar subiectele principale abordate în aceste conversaţii vizează şcoala şi mai puţin sentimentele", a explicat Alexandru Toth, de la Gallup Organization. 92% din copii vorbesc cel puţin o dată pe săptămână cu părinţii lor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite