Mamă, ce cald e!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Asta-i mai ceva ca fenomenul de încălzire globală", îşi pasează sticla de votcă populară personajele unei reclame în curs. Vedem astfel că schimbarea climatică a pătruns şi în

"Asta-i mai ceva ca fenomenul de încălzire globală", îşi pasează sticla de votcă populară personajele unei reclame în curs. Vedem astfel că schimbarea climatică a pătruns şi în conştiinţa ecologică şi globală a românilor. Ca poantă. N-am avut colonii, n-avem teritorii australe - doar câte un solist. Generaţiile publicului-ţintă al reclamei au crescut, dacă cineva a vrut asta pentru ei, cu povestea lui "Fram, ursul polar". Altă carte de referinţă a copilăriilor era culegerea de vieţi romanţate ale ultimilor mari inventatori sau descoperitori, de statura unor Amundsen sau Scott. Poate asemenea lecturi au mânat-o şi pe Uca Marinescu să fie prima concetăţeană care a atins cu o mână Polul Nord şi cu una Polul Sud.

De la Amundsen et Co, un lung şir de expediţionari şi-au testat propriile limite şi ale echipamentelor pe apele şi gheţarii polari. Nişte britanici au atins acum Polul Inaccesibilităţii din Antarctica, fără asistenţă mecanică; primii au ajuns aici ruşii, în 1958, asistaţi de un bust al lui Lenin. Bine că s-au grăbit. Încălzirea globală alterează şi expediţiile la Poli. Pe unde treceau în urmă cu niciun secol săniile trase de câini, se circulă acum cu caiacul. Iar multe dintre gheţurile veşnice din Groenlanda au dispărut pe vecie. E vremea turismului polar. Patru zile de "Odisee arctică" - dintre care una pe gheaţă - costă 13.000 USD per explorator amator.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite