Mama Oanei Zăvoranu îşi recuperează bijuteriile confiscate de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama Oanei Zăvoranu, Mărioara Zăvoranu, a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti o avere impresionantă, după ce ani de zile s-a luptat în justiţie să recupereze bunurile confiscate abuziv în

Mama Oanei Zăvoranu, Mărioara Zăvoranu, a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti o avere impresionantă, după ce ani de zile s-a luptat în justiţie să recupereze bunurile confiscate abuziv în noiembrie 1984 de fostul regim comunist. Mărioara Zăvoranu a acţionat în instanţă Banca Naţională a României şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, care apoi a fost scos din proces.
Curtea de Apel a admis scoaterea Ministerului Administraţiei din cauză, având în vedere că bunurile au fost predate spre păstrare la BNR, instituţie care este abilitată pentru restituirea acestora, în natură sau contravaloarea lor. Iniţial, instanţa Judecătoriei Sectorului 1 a respins cererea Mărioarei Zăvoranu şi a soţului său, Ioan Bănicioiu, decedat între timp. În noiembrie 1984, comuniştii au confiscat o serie de bunuri de valoare familiei Oanei Zăvoranu, acţiune certificată apoi prin sentinţa penală nr. 695/25.06.1985. Bijuteriile au fost confiscate în două zile consecutive, respectiv 19 şi 20 noiembrie 1984, întocmindu-se două procese-verbale. Printre bunurile confiscate se numără un ceas de mână marca Felea cu carcasă şi brăţară, precum şi un ceas de mână Omega, un colier de 71 cm, mai multe lănţişoare, trei pandantive, dintre care unul cu capul Mântuitorului, în relief. De asemenea, în procesele-verbale se mai arată că la BNR au fost predate mai multe brăţări, inele cu rubine şi coliere. Mărioara Zăvoranu arată în cererea de la instanţă că o parte din bijuterii îi aparţineau înainte de căsătorie. După decesul soţului Mărioarei Zăvoranu, în cauză a fost introdusă moştenitoarea acestuia, Leila Bănicioiu, în calitate de a doua soţie. Instanţa supremă va avea ultimul cuvânt în acest proces început în 2001. În acest moment, în afara procesului de revendicare a bijuteriilor confiscate abuziv familiei Bănicioiu, mama Oanei Zăvoranu se mai judecă chiar cu fiica sa pentru o proprietate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite