Majoritatea irakienilor au primit cu satisfacţie verdictul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentinţa de condamnare la moarte prin spânzurare a lui Saddam Hussein, în "procesul Dujail", a avut un ecou deosebit atât la Bagdad, cât şi în restul ţării. Dacă şiiţii din Sadr City au

Sentinţa de condamnare la moarte prin spânzurare a lui Saddam Hussein, în "procesul Dujail", a avut un ecou deosebit atât la Bagdad, cât şi în restul ţării. Dacă şiiţii din Sadr City au ieşit pe străzi pentru a saluta verdictul, irakienii din "Triunghiul sunnit" (inclusiv din oraşul natal al fostului lider,Tikrit) au demonstrat împotriva sentinţei. Despre şocul sentinţei şi atmosfera din Bagdad ne-a vorbit ieri, la telefon, Mihai Stuparu, ambasadorul României în Irak, diplomat cu vechi state în zona Orientului Mijlociu.
- Cum este atmosfera la Bagdad, după 24 de ore de la condamnarea la moarte a lui Saddam Hussein?
- La Bagdad şi în alte două importante provincii (e vorba de Diyala şi Salaheddin) s-au menţinut şi extins măsurile excepţionale de securitate impuse cu câteva ore înainte ca Înaltul Tribunal Penal să dea verdictul în procesul intentat lui Saddam Hussein şi altor şapte foşti colaboratori de-ai lui. E vorba de interdicţia de circulaţie a vehiculelor ori a pietonilor şi de închiderea aeroportului internaţional, ca parte a unui proces mai complex de prevenire a manifestaţiilor violente de orice fel care ar fi putut însoţi pronunţarea sentinţei. Toate aceste măsuri excepţionale au fost aplicate şi astăzi (n.r. - ieri), ele păstrându-şi caracterul preventiv şi fiind, în general, respectate. Au apărut totuşi şi unele incidente. E vorba de trei atentate şi de unele manifestaţii pro-Saddam în "Triunghiul sunnit" (o regiune la nord de Bagdad, ce cuprinde Tikrit, oraşul natal al fostului dictator, Baaquba şi Falujah). Dar toate acestea au avut un nivel redus. Oricum, măsurile de securitate au dat rezultate.
- Cât vor mai dura restricţiile?
- Nu se ştie. Ele au fost adoptate şi pentru că s-a ţinut seama că ne aflăm în contextul alegerilor parţiale pentru Congresul SUA. Cred că mâine (azi - n.r.), aceste restricţii ar putea fi ridicate.
- Aţi putut constata personal cum a fost primită sentinţa. Care au fost reacţiile la aflarea ei?
- Cea mai mare parte a poporului irakian a primit-o cu satisfacţie, chiar dacă au existat şi unele manifestări de respingere a ei. E vorba de foşti membri ai guvernării lui Saddam Hussein şi de foşti adepţi ai regimului său, care, în realitate, reprezintă un segment nesemnificativ al populaţiei.
- Când a fost ucis Abu Musab Zarqoui, liderul sângeroasei grupări Al-Qaida din Irak, s-a prezis că nivelul violenţei va scădea, dar n-a fost aşa. După acest proces ce se poate întâmpla?
- Cred că situaţia tensionată ar putea să continue, ea nefiind generată doar de grupurile insurgente, ci şi de mişcările teroriste, miliţiile paramilitare şi de crima organizată. Există, de asemenea, alţi factori importanţi care nu trebuie uitaţi: penuria de alimente, de apă, de carburanţi sau de energie şi electricitate. Pe scurt, starea securităţii din Irak depinde de mai mulţi factori, atât interni, cât şi externi. Organizaţia "Al-Qaida din Irak" nu este singura care acţionează, întrucât, aşa cum am spus, mai sunt şi altele. Cred însă că procesul actual poate contribui la ameliorarea situaţiei din Irak. Sentinţa dată în cazul său reprezintă un moment important, aşteptat de o mare parte a poporului irakian. El poate reprezenta un punct final în operaţiunea de lichidare a rămăşiţelor fostului regim baas şi unul deosebit în consolidarea structurilor oficiale ale statului irakian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite