Majorările de capital social, miză pentru companii şi investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste un sfert din companiile tranzacţionate la BVB şi-au sporit capitalul social în prima jumătate a anului. Tot mai multe societăţi îşi sporesc capitalizarea prin majorările de capital

Peste un sfert din companiile tranzacţionate la BVB şi-au sporit capitalul social în prima jumătate a anului.

Tot mai multe societăţi îşi sporesc capitalizarea prin majorările de capital social. Totodată, aceasta reprezintă şi o modalitate de finanţare la costuri mai mici comparativ cu cele implicate de împrumuturile bancare. Şi, nu în ultimul rând, un bun procedeu de îmbunătăţire a performanţelor financiare.

Companii precum SIF Transilvania (SIF3), Impact (IMP), Biofarm (BIO), SSIF Broker Cluj (BRK), Altur Slatina (ALT), Zimtub (ZIM), Vel Pitar (VEL), Rompetrol Well Services (PTR), Vrancart (VNC), Banca Transilvania (TLV) sau Banca Comercială Carpatica Sibiu (BCC) au anunţat, în primul semestru, că vor recurge la ajutorul pieţei de capital pentru a obţine finanţare.

Majorările combinate asigură cel mai bun rezultat

Majorările de capital social prin emisiunea de noi acţiuni, prin acordarea dreptului de preferinţă vechilor acţionari, prin majorarea valorii nominale a acţiunilor sau prin aport în numerar sunt bifate cu interes de investitorii care citesc convocatoarele Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA).
Pentru companii, cele mai atractive sunt majorările cu aporturi în numerar, situaţie în care sunt colectate surse suplimentare de finanţare, mai avantajos decât la bancă.

Paul Brendea, analist în cadrul Prime Transaction, subliniază faptul că această modalitate este agreată şi de către acţionarul majoritar. "În acest mod, acţionarul majoritar reuşeşte să-i diminueze pe micii acţionari, care, în cele mai multe din cazuri, nu sunt dispuşi să subscrie", explică Brendea. În schimb, micii acţionari vânează acordarea de titluri gratuite, în special la companiile care au o imagine bună pe bursă.

"În aceste situaţii, preţul acţiunilor nu a scăzut, după efectuarea acestei operaţiuni, la preţul teoretic, unde averea acţionarilor rămâne constantă", precizează Paul Brendea. Analistul susţine, astfel, că de un succes mai mare se bucură majorările combinate, în cadrul cărora se acordă atât acţiuni gratuite, cât şi drept de subscriere.

Datele de înregistrare au impact mai ridicat pe RASDAQ

În jurul datelor de înregistrare pentru majorările de capital social, mai ales dacă acestea sunt cu subscriere în numerar, există o volatilitate mai ridicată a cursului acţiunilor în piaţă. Andreea Ciobanu, directorul departamentului de analiză în cadrul Intercapital, observă faptul că, în general, acţiunile lichide şi în special cele listate la cota BVB prezintă o volatilitate mai scăzută.

"Acest lucru se datorează transparenţei mai ridicate în ceea ce priveşte majorările, iar lichiditatea permite ieşiri şi intrări de capital mai mari fără să influenţeze foarte mult cotaţiile", susţine Andreea Ciobanu.
Nu acelaşi lucru se întâmplă însă pe societăţile mai mici sau mai puţin lichide.

Multe dintre societăţile listate pe fosta bursă electronică au resimţit aprecieri importante după trecerea datei de înregistrare pentru majorări de capital social. Cele mai atractive majorări de capital social au fost adjudecate, în acest an, tot de companiile tranzacţionate pe RASDAQ. "Dacă facem un calcul simplu al variaţiei reale de curs (care ia în considerare şi majorarea), atunci foarte atractivă a părut acţiunea Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), care de la începutul anului a urcat cu 1150%", spune Paul Brendea.

Exemplele pot continua cu Dafora Mediaş (DAFR) (+183%), Armax Gaz SA Mediaş (ARAX) (+276%), Bermas SA (BRM) (+191%), Rompetrol Well Services (PTR) (+229%), Mecanica Ceahlău (MECF) (+293%). "În toate cazurile amintite, majorarea de capital nu a fost singurul motor al creşterii, toate cele cinci acţiuni mai au şi alte "ingrediente" care au crescut apetitul investitorilor", explică analistul Prime Transaction. Ca număr de acţiuni acordate, PRSN se află printre primele, cu 11 acţiuni gratuite la una deţinută, alături de DAFR, cu 10 acţiuni la una deţinută, la preţ de 0,1000 lei.



Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite