Majorarea suprafeţei agricole irigabile, în stand-by

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majorarea suprafeţei agricole irigabile, în stand-by
Majorarea suprafeţei agricole irigabile, în stand-by

Proiectul de act normativ ce prevedea prelungirea termenului de încheiere a contractelor de irigaţii până la 20 iulie, pentru a suplimenta suprafaţa de irigare cu încă 200.000 de hectare, nu a primit avizul Finanţelor. Ministerul Agriculturii este pesimit în privinţa posibilităţii de a mai iriga această suprafaţă.

La 27 mai 2009, Guvernul decidea creşterea suprafeţei agricole irigabile cu încă 200.000 de hectare, neprecizând, însă, când se va întâmpla acest lucru. Decizia era luată în urma dezbaterii Strategiei în domeniul irigaţiilor.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, declara, la acel moment, că în primele cinci luni ale acestui an suprafaţa irigabilă a crescut de la 60.000 de hectare la 563.000 de hectare, urmând ca prin ultima decizie a Executivului aceasta să ajungă la 763.000 de hectare.

"Ministerul Finanţelor Publice nu a semnat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, iar cele 200.000 de hectare nu mai sunt luate în calcul", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Direcţiei de Îmbunătăţiri Funciare din Ministerul Agriculturii, Valentin Apostol. Potrivit lui Apostol, ministerul de resort a făcut toate eforturile pentru ca ordonanţa să fie adoptată şi nu întelege de ce Ministerul Finanţelor nu a vrut să semneze aceast act normativ.

"Noi am încercat, am făcut proiectul, Guvernul l-a semnat, dar dacă MFP nu a vrut să semeneze, să spună ei de ce nu au făcut-o. Ei nu văd pârjolul care este afară", a adăugat Apostol.

Potrivit unui proiect de ordonanţă, Ministerul Agriculturii intenţiona să prelungească termenul pentru încheierea contractelor de irigaţii până la 10 iulie, pentru a permite mai multor utilizatori de apă să încheie contracte şi astfel suprafaţa irigabilă din acest an să fie majorată cu 200.000 de hectare. Ulterior, termenul a fost modificat pentru 20 iulie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite