Majorarea primei de asigurări, sursă de venit pentru companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au înregistrat, în 2007, pierderi de aproape 76 milioane de euro, asigurătorii caută modalităţi de redresare Soluţiile propuse de asigurători pentru a ieşi în câştig sunt

După ce au înregistrat, în 2007, pierderi de aproape 76 milioane de euro, asigurătorii caută modalităţi de redresare

Soluţiile propuse de asigurători pentru a ieşi în câştig sunt fie majorarea primelor, fie un control mai riguros al daunelor, în special al celor auto.

În condiţiile în care pierderile nete înregistrate de industria asigurărilor din România se ridicau, anul trecut, la 75,8 milioane de euro, 2007 fiind al doilea an când pierderile depăşesc profiturile, asigurătorii încearcă noi variante pentru a ieşi din impas.

În primul rând, nu se va mai pune accent pe cota de piaţă, ci pe profit. Cele două soluţii vehiculate pentru trecerea pe profit sunt, în opinia lui Cristian Constantinescu, director general Allianz-Ţiriac, majorarea cotelor de prime sau un control mai exact al daunelor.

Jucătorii vânează profitul

"Vreau să subliniez că rezultatele financiare aferente anului 2007 nu au afectat stabilitatea pieţei şi siguranţa asiguraţilor. Dacă asigurătorii au pierderi sau profituri, este o problemă care ţine exclusiv de strategia adoptată de acţionarii companiilor de profil.

CSA monitorizează permanent activitatea asigurătorilor şi are capacitatea de a lua toate măsurile necesare pentru stabilitatea pieţei şi protejarea intereselor asiguraţilor", a afirmat, ieri, Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Printre cele mai mari pierderi anunţate de asigurători în 2007 se numără Astra (69,9 milioane de lei) şi Ardaf (58,8 milioane de lei). Asirom, al treilea asigurător local, a raportat pierderi de 31,78 milioane de lei.

Facilităţi fiscale la asigurările de viaţă

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), pierderile nete ale companiilor de profil s-au ridicat la aproximativ 253 milioane de lei (75,8 milioane de euro). Raportată însă la total prime subscrise, în valoare de 7,17 miliarde de lei (2,15 miliarde de euro), pierderea financiară netă înseamnă numai 3,5%. Cei mai buni clienţi în asigurări de viaţă sunt părinţii, au spus analiştii prezenţi la Forumul Internaţional de Asigurare Reasigurare (FIAR), organizat de XPrimm, la Sinaia.

"Deşi am parcurs toate etapele, am reluat încercarea de a convinge Ministerul de Finanţe că singura soluţie de dezvoltare a pieţei asigurărilor de viaţă (care reprezintă 20% din piaţă) sunt facilităţile fiscale", a spus Romeo Jantea, director la FinCoop Brokers. Exemplele ţărilor vecine arată că facilităţile fiscale au dus la creşterea asigurărilor de viaţă (în Ungaria, Slovacia).

Piaţa a crescut cu 16,8% în primul trimestru

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut în primul trimestru din acest an cu 16,8%, la 2,38 miliarde de lei (645,25 milioane euro), comparativ cu perioada similară din 2007, conform datelor preliminare ale CSA.

Primele brute subscrise din asigurări de viaţă au fost de 416,66 milioane de lei, la sfârşitul primului trimestru din 2008, în creştere cu 25,68% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului CSA. Primele brute subscrise din asigurările de viaţă au reprezentat 17,5% din totalul subscrierilor.

În ceea ce priveşte indemnizaţiile brute plătite în primul trimestru din 2008, acestea au fost în valoare de 998,40 milioane de lei (270,63 milioane de euro), în creştere cu 22,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Volumul primelor brute subscrise din asigurări generale în primele trei luni s-a ridicat la 1,963 miliarde de lei, în creştere cu 15,08% faţă de rezultatele din primul trimestru din 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite