Majorarea salariului minim la 705 lei, o măsură nesustenabilă, susţin patronatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majorarea salariului minim la 705 lei, o măsură nesustenabilă, susţin patronatele
Majorarea salariului minim la 705 lei, o măsură nesustenabilă, susţin patronatele

Creşterea salariului minim la 705 lei, începând de anul viitor, este o măsură nesustenabilă din punct de vedere economic în condiţiile în care Guvernul se luptă şi acum să achite la timp pensiile şi salariile, susţin patronatele.

Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat, luni, înainte de discuţiile de la Ministerul Muncii privind majorarea salariului minim, că o creştere la 705 lei a valorii acestuia ar duce automat la o creştere a salariului mediu de la 1.885 lei la 2.217 lei.

Acestă măsură, chiar dacă mulţumeşte sindicatele, nu este oportună, potrivit reprezentanţilor mediului de afaceri, atât timp cât la bugetul de stat nu mai sunt bani nici pentru plata salariillor actuale, iar statul nu-şi poate permite să arunce pe salarii şi mai mulţi bani în condiţii de criză economică severă.

Creşterea salariului minim ar falimenta circa 70% dintre firme

Potrivit lui Cezar Corâci, creşterea salariului minim de la nivelul actual de 600 lei la 705 lei în 2010 ar duce la falimentul a 70% dintre firmele care activează în mediul privat.

"Patronatele din industrie acceptă o creştere a salariului minim la 650 lei, care, potrivit calculelor noastre, ar duce la mărirea cheltuielilor cu salariile cu 4%, ceea ce se traduce printr-o majorare a cheltuielilor firmelor cu 235 milioane lei. În schimb, un salariu minim la 705 lei ar avea ca efect intrarea în faliment a 70% dintre firmele care activează în mediul privat, în condiţiile în care acestea înregistrează în prezent pierderi şi vor fi obligate să-şi sporească cheltuielile cu 6-7%", a spus Corâci.

Atât Corâci, cât şi secretarul general al CONPIROM, Dan Matei Agathon, susţin că valoarea coeficientului 1 de 705 lei pentru 2010 nu se mai regăseşte în legea unică a salarizării.

"În urma ultimelor negocieri pe care le-am avut s-a decis să se renunţe la acel coeficient 1, iar legea trimisă spre promulgare preşedintelui nu mai prevede ca salariului minim din sectorul bugetar să fie de 705 lei în 2010", au mai spus liderii confederaţiilor patronale.

Creşterea salariului minim pe economie este inclusă într-un amendament la legea unică de salarizare pe care Executivul şi-a asumat răspunderea pe 15 septembrie.

Guvernul a propus ca, începând de anul viitor, salariul minim pe economie să crească la 705 lei, în condiţiile în care sindicatele solicitau 720 de lei, iar patronatele 650 de lei. Iniţial, sindicaliştii ceruseră ca salariul minim pe economie să crească din 2010 la 750 de lei, pentru a fi respectat acordul semnat anul trecut cu Guvernul.

Salariul minim prevăzut în legea de salarizare unitară va creşte după 2010 peste nivelul de 705, stabilit pentru anul viitor, doar dacă numărul de angajaţi va fi redus astfel încât să permită respectarea ţintelor anuale privind ponderea cheltuielilor de personal în Produsul Intern Brut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite