Mâine este ultima zi de depunere a declaraţiei de venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine nu respectă termenul de 15 mai va fi amendat cu sume cuprinse între 10 lei şi 100 de lei

15 mai, termenul-limită pentru depunerea declaraţiilor de venit, reprezintă pentru mulţi dintre români o pacoste. "Ce căsuţă bifez la <> şi la <> , ori <<În dreptul venitului brut trec suma tuturor veniturilor obţinute?>> ". Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care mulţi dintre contribuabili şi le pun în aceste zile. Majoritatea apelează la contabilul de la locul de muncă pentru a fi siguri că nu omit informaţii fiscale care le-ar putea aduce necazuri în viitorul apropiat. Urmând însă pas cu pas instrucţiunile de completare, sarcina poate fi dusă la bun sfârşit.

Modalitatea de completare a declaraţiilor de venit este detaliată atât în Ghidul primit în plicul expediat de către Fisc la domiciliul contribuabililor, cât şi pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) - anaf.mfinante.ro, secţiunea Asistenţa contribuabililor/Toate formularele, cu explicaţii/Formular 200 sau, după caz, Formular 201(pentru persoanele fizice române cu domiciliul în România, care realizează venituri din străinătate.)

Calculul venitului net realizat

Formularul 200 primit de la Fisc în plic nu mai necesită completarea primei secţiuni, respectiv a Datelor de identificare ale contribuabilului, acestea fiind deja înscrise. Doar formularele printate direct de pe site-ul ANAF sau cele luate de la administraţiile financiare trebuiesc completate şi la această rubrică. În ambele cazuri se bifează însă una dintre variantele de restituire a diferenţelor de impozit pe venit, respective numerar, prin unitatea de trezorerie, mandate poştal sau virament bancar. Dacă se optează pentru ultima variantă, se va completa banca şi contul bancar al contribuabilului, anexându-se totodată declaraţiei şi o copie a unui extras de cont sau alt document din care să reiasă denumirea băncii şi contul bancar (IBAN).

În funcţie de natura veniturilor realizate în anul 2006, contribuabilul va bifa la "Natura veniturilor" una dintre căsuţe, după caz. Totodată, contribuabilul va trebuie să completeze şi una dintre căsuţele de la "Determinarea venitului net", respectiv sistem real, cote forfetare sau normă de venit.

Venitul net care se va trece la rândul 3 reprezintă diferenţa dintre venitul brut (rândul 1) şi cheltuielile aferente. În cazul veniturilor obţinute din drepturile de proprietate intelectuală, spre exemplu, la rândul 1 se va trece suma tuturor acestor venituri brute obţinute în anul 2006. Din aceasta se vor scădea cheltuielile deductibile - dacă există -, precum şi cheltuielile forfetare, care reprezintă 40% din veniturile brute. Diferenţa rezultată se va trece la rândul 3 - Venit net. Pe verso, declaraţia specială va fi semnată şi datată.

Cine trebuie să depună declaraţia 200 şi cine nu

Declaraţia specială privind veniturile realizate - Formularul 200 - trebui depusă până la 15 mai de către toate acele persoane care au obţinut anul trecut venituri din: activităţi independente (comert, servicii, meserii), profesii libere (avocat, notar, contabil, architect), drepturi de proprietate intelectuală (invenţii, drepturi de autor), din cedarea folosinţei bunurilor (sume de bani rezultate din închirierea apartamentelor, a caselor, terenurilor sau a utilajelor), din activităţi agricole (legume, pepiniere) determinate în sistem real sau din tranzacţii cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise.

Această declaraţie nu trebuie depusă astfel de către toţi contribuabilii. Nu au aşadar această obligaţie acele persoane care anul trecut au obţinut venituri din salarii, pensii sau din vânzarea unei case sau a unui teren. Nu trebuie să depuneţi declaraţia 200 nici dacă, în anul 2006, aţi câştigat premii sau la jocuri de noroc, aţi avut venituri din investiţii (dobânzi, dividende etc), ori aţi avut venituri din tranzacţionarea titlurilor dobândite gratuit, în cadrul Programului de privatizare în masă.

Documente ce trebuie anexate declaraţiei

Declaraţia privind veniturile realizate - Formular 200 - se completează în două exemplare. Unul se trimite la unitatea fiscală, iar celălalt va fi păstrat de către contribuabil. În cazul veniturilor din transferul titlurilor de valoare, la declaraţia 200 se vor anexa şi documentele justificative eliberate de intermediari, privind tranzacţiile efectuate, din care să rezulte câştigul/pierderea declarată, precum şi documente din care să rezulte impozitul virat pentru anul fiscal respectiv de intermediar sau de contribuabil, după caz. În cazul veniturilor obţinute din drepturile de proprietate intelectuală se vor anexa şi documentele primite de la angajator în care sunt înscrise veniturile brute realizate, precum şi impozitul reţinut. În cazul persoanelor care au avut cheltuieli cu bursa privată, se va anexa şi o copie a contractului privind acordarea bursei private şi documentele ce atestă plata acesteia.

Persoanele care depun declaraţia direct la unitatea fiscală vor primi de la registratură un număr. În cazul trimiterii prin poştă se va primi recipisa emisă pentru serviciul "recomandat".

Cei care completează Formularul 201 - privind veniturile din străinătate - trebuie să anexeze şi copia documentului care atestă plata, în străinătate, a impozitului.

Formularul 201, în cazul veniturilor obţinute din străinătate

Tot până la 15 mai trebuie să depună la Fisc o declaraţie specială şi acele persoane fizice române cu domiciliul în România care, în 2006, au obţinut venituri din străinătate. Formularul 201 se completează de mână, în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil. Acesta se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.

Amendă de până la 100 lei

Nedepunerea declaraţiei de venit până la data de 15 mai 2007 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10 lei la 100 lei. Contribuabilul are posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite