Maimuţele, exploatate de om

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii testează pe ele vaccinurile sau le trimit în Cosmos. Fermierii le pun să culeagă nuci de cocos. Casele de pariuri le obligă să se bată. Cerşetorii le chinuie ca să inspire

Cercetătorii testează pe ele vaccinurile sau le trimit în Cosmos. Fermierii le pun să culeagă nuci de cocos. Casele de pariuri le obligă să se bată. Cerşetorii le chinuie ca să inspire milă.

Ca animale de companie sau doar simple exemplare de la zoo, primatele suferă neîncetat. Fiind inteligente, ele au devenit cele mai abuzate animale.

Doar în SUA, între anii 1973 şi 2004, aproximativ 50.000 de maimuţe au fost utilizate, anual, pentru cele mai diverse experimente ştiinţifice. În Uniunea Europeană, în 2004, când chinezii celebrau Anul Maimuţei, au fost torturate pe altarul ştiinţei peste 10.000 de maimuţe. Deşi cei care apără drepturile animalelor cer interzicerea acestor practici, oamenii de ştiinţă afirmă că, având un organism foarte asemănător cu al omului, maimuţa trebuie să fie în continuare sacrificată. Nu putem testa vaccinurile direct pe oameni, spun savanţii. Şi atunci, toate medicamentele împotriva tuberculozei, malariei sau SIDA, intervenţiile experimentale pe creier şi studiile aprofundate de toxicologie nu pot avea loc fără utilizarea maimuţelor.

Poluarea a înlesnit legislaţia

În Anglia, când s-a pus problema drepturilor pentru primate, cercetătorii de la Waterhall Committee au întrebat cum se vor face testările pentru poluare. Limitele care arată până la ce concentraţie o noxă poate fi admisibilă se stabilesc cu ajutorul maimuţelor. Doar ţinând pe cineva într-o cameră "de gazare" se poate constata când anume un anumit gaz de eşapament devine dăunător organismului. Ca atare, cercetătorii au aprobat studiile pe maimuţe, justificând această hotărâre printr-un demers ştiinţific solid fundamentat. Şi alte foruri britanice, precum Royal Society, Medical Research Council şi Academy of Medical Research, au convenit că, deşi este nedrept pentru maimuţe, altfel nu se poate. Oamenii au suportat astfel de teste, uneori până la moarte, doar în lagărele naziste.

Exploatate pentru bani

Şi totuşi. Chiar dacă sunt sacrificate, cu acte în regulă, pe altarul ştiinţei, mai rău decât oamenii torturaţi în lagărele celui de-al Doilea Război Mondial, maimuţele nici măcar în afara laboratoarelor nu au o viaţă mai bună. Fiind animale dotate cu o inteligenţă remarcabilă şi cu un temperament extrem de vivace, maimuţele atrag reacţii dintre cele mai diverse din partea omului. În Sierra Leone, de exemplu, când le strică oamenilor culturile şi le atacă recoltele, uciderea lor, în număr de mii de exemplare, este ceva obişnuit. Şi tot ceva obişnuit este exploatarea însuşirilor lor excepţionale, în scopul câştigării de bani. Cerşetoria cu maimuţe este întotdeauna mai rentabilă decât aceea cu copii, din două motive.

Primul este că mulţi oameni nu dau bani celor care trimit copii pe stradă, ştiind că, dacă aceştia vor câştiga bine, a doua zi vor fi tot acolo. Al doilea este faptul că maimuţele cuceresc uşor inima oamenilor prin ghiduşiile pe care le fac cu mare uşurinţă. Pariurile pe maimuţele luptătoare sunt ilegale, dar se practică în multe ţări asiatice, luptele dintre primatele mari, în special cu gorile, fiind mult mai spectaculoase decât luptele între câini sau cocoşi.

Victime ale capriciilor

Tot o cruzime este şi folosirea, ca un capriciu, a maimuţelor pe post de animale de companie. De multe ori, după ce se plictisesc de ele sau se satură de mulţimea năzbâtiilor pe care le fac prin casă, stăpânii le neglijează şi chiar le abandonează. Lipsite de îngrijire şi afecţiune, maimuţele, mult mai neajutorate în oraşe decât câinii şi pisicile fără stăpân, mor pe capete. În Anglia, unde sunt foarte căutate ca animale de companie, se iau în prezent măsuri drastice pentru a se stopa comercializarea acestora. În acest scop a fost înfiinţat The Monkey Sanctuary Trust, unde maimuţele prost îngrijite, sau culese de pe stradă, sunt găzduite şi îngrijite la cele mai înalte standarde.

Cei care vor o maimuţică pot să adopte una de la The Monkey Sanctuary, plătind anumite sume de bani, care sunt utilizaţi aici pentru hrană, tratamente şi găzduire şi în schimbul cărora le pot vizita şi pot să se joace cu ele. Cu toate acestea, o dată la câteva zile este depistat un transport ilegal de maimuţe, pe vasele ce ajung în porturile britanice.

Trimise până în Cosmos!

În Thailanda, maimuţele din rasa "macaq cu coadă de purcel", agere şi iuţi, sunt folosite la culesul nucilor de cocos. Ele sunt de 10 ori mai rapide decât omul şi culeg peste 300 de nuci pentru două banane, cât este hrana lor pe zi. Unii culegători au şi peste 1.000 de maimuţe dresate să culeagă cocotierii.

Un experiment realizat de cercetătorii de la Duke University din Carolina de Nord, SUA, a demonstrat că anumite maimuţe sunt capabile să adune, în minte, precis şi rapid, diverse numere. Cimpanzeul, testat cu ajutorul computerului, a adunat corect în 76% din cazuri, faţă de 94%, rezultatul înregistrat de omul care a concurat cu el.

Orice vehicul, inclusiv spaţial, este testat întâi pe maimuţe. De aceea, de-a lungul timpului, câteva sute de maimuţe au fost trimise în spaţiu în capsule spaţiale şi nimeni nu s-a mai obosit să le "recupereze". Ultimul proiect, încă nerealizat, prevede trimiterea unor maimuţe pe planeta Uranus.

De ce nu se recomandă să-ţi iei o maimuţă

- Pentru o dezvoltare normală, maimuţele au nevoi care nu trebuie ignorate.
- În mod natural, sunt stricătoare şi foarte curioase.
- Sunt dotate cu dinţi ascuţiţi care pot provoca muşcături grave
- Pot fi purtătoare de viruşi care, aproape întotdeauna, îmbolnăvesc şi omul.
- Trăiesc mult, uneori peste 40 de ani, şi e greu de crezut că vei avea toată viaţa grija ei.
- Au nevoie de un culcuş cald şi spaţios, iar hrana şi îngrijirile medicale implică întotdeauna cheltuieli mari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite