Mailat a vrut să se întoarcă în ţară acum o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul suspectat de uciderea Giovannei Reggiani a solicitat consulatului român de la Roma un titlu de călătorie dar a fost amânat fără motiv . Nicolae Mailat, rromul acuzat de asasinarea

Românul suspectat de uciderea Giovannei Reggiani a solicitat consulatului român de la Roma un titlu de călătorie dar a fost amânat fără motiv .

Nicolae Mailat, rromul acuzat de asasinarea Rovanei Reggiani, a depus cu trei săptămâni înainte de a comite tâlhăria o cerere la Consulatul României de la Roma pentru a primi titlul de călătorie necesar întoarcerii în ţară. Dacă ar fi primit acest document, poate că România nu ar mai fi fost implicată în acest scandal.

Dar titlul de călătorie cerut de Mailat nu a fost acordat din cauza birocraţiei ucigătoare a misiunilor diplomatice româneşti. Lui Nicolae Mailat i s-a spus că poate primi documentul peste o lună". S-a lăsat păgubaş!

Informaţiile obţinute, în exclusivitate, de "Adevărul", în Italia, nu au putut fi comentate de personalul Consulatului român de la Roma.

Ataşatul de presă este de negăsit atât pentru ziariştii români, cât şi pentru cei străini. De altfel, la telefoanele consulatului nu răspunde nimeni. În afara robotului! "Pentru limba română apasaţi tasta 1. Bine aţi venit la secţia consulară a Ambasadei României la Roma…".

O simplă "foaie consulară"

Titlul de călătorie sau "foaia consulară" este documentul care se emite de către consulat pentru cetăţenii care şi-au pierdut actele. Practic, această "foaie" este o apostilă prin care cel care nu mai are documente de identitate se poate legitima pentru a se întoarce în ţara de origine pentru a obţine noi documente (carte de identitate, paşaport etc.).

Conform informaţiilor noastre, Mailat s-a prezentat la consulat, însoţit de o rudă, pentru obţinerea acestui document. I s-a comunicat că durează cam o lună, fapt pentru care acesta s-a lăsat păgubaş. Concubina sa povesteşte, în ediţia de ieri a cotidianului "Il Messaggero", că, într-adevăr, Nicolae Mailat dorea să se întoarcă acasă.

A fost blocat de aparatul birocratic care lucrează în slujba birocraţilor. De altfel, Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a sesizat în nenumărate rânduri modul lent şi ineficient prin care se desfăşoară activitatea consulară de la Roma. Pe fondul indolenţei angajaţilor consulatului, mai trebuie menţionat şi faptul că personalul consular este insuficient pentru numărul mare de români care stau în capitala Italiei.

De exemplu, în momentul de faţă, doar doi consuli se ocupă de sutele de români care vin zilnic la misiunea diplomatică. Surse din cadrul consulatului susţin că s-au făcut în repetate rânduri cereri pentru suplimentarea personalului, dar imensul aparat birocratic al MAE procesează prea greu astfel de date. Atitudinea MAE faţă de românii din Italia este cu atât mai greu de înţeles cu cât consulatele din Cizmă acumulează 35% din totalul încasărilor consulatelor româneşti în străinătate.

Anul trecut, numai de la Roma au plecat la buget circa 6 milioane de euro. Veniturile nu sunt prea greu de explicat, din moment ce tarifele sunt invers proporţionale cu calitatea serviciilor. De exemplu, pentru traducerea unui simplu permis de conducere, românii plătesc 70 de euro.

Problemele consulatelor ,reclamate de trei ani

Eugen Terteleac, liderul Asociaţiei Românilor din Italia, spune că a reclamat problema consulatelor de mai mult timp. Referitor la situaţia lui Nicolae Romulus Mailat, el spune că a aflat de cererea depusă de acesta pentru obţinerea titlului de călătorie de la un lider al rromilor.

"Din câte am vorbit cu un lider al ţiganilor de aici în cursul zilei de ieri, Marin Ştefan, care mi-a prezentat această situaţie, se pare că Mailat a fost la consulat acum trei săptămâni de zile pentru un titlu de călătorie să se întoarcă în România.

Aşa reiese din declaraţiile acestui lider al ţiganilor", ne-a declarat Eugen Treteleac. El a precizat că, de trei ani de zile, a tot transmis recalmaţii către autorităţile de la Bucureşti referitoare la proasta calitate a serviciilor de la consulat. "Toţi cetăţenii care accesează serviciile în momentul de faţă, mai ales titlurile de călătorie, vor ca acestea să le fie eliberate imediat. Nu cum se procedează acum la consulat, că se dă o programare peste două-trei săptămâni de zile", a mai spus Terteleac.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite