"Mailat nu a declarat niciodată că ar fi avut un complice"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul rromului Gheorghe Mailat, cercetat pentru uciderea Giovannei Reggiani, este departe de a fi clarificat. Cel care a provocat apariţia actualei crize a românilor din Italia se află într-o

Cazul rromului Gheorghe Mailat, cercetat pentru uciderea Giovannei Reggiani, este departe de a fi clarificat. Cel care a provocat apariţia actualei crize a românilor din Italia se află într-o închisoare din Peninsulă şi aşteaptă încheierea anchetei judiciare. Cotidianul "Adevărul" a obţinut, în exclusivitate, un interviu cu Piero Picinnini, avocatul românului.

Adevărul: Domnule avocat, pe ce se bazează în acest moment acuzarea?

Piero Picinnini: În primul rând, pe faptul că poşeta doamnei Reggiani s-a găsit imediat după nefericitul eveniment în baraca lui Gheorghe Mailat, pe faptul că acesta avea sânge pe frunte şi apoi pe declaraţia unicului martor, Emilia Neamţu.

- Presa română scrie că Emilia Neamţu ar fi fost internată în repetate rânduri la un spital psihiatric din Sibiu. Nu contează acest "detaliu" în ceea ce priveşte credibilitatea martorului?

- Din păcate, eu nu am acces la documente din care să rezulte care a fost sau care este starea mentală a martorei. I-am cerut consulului României la Roma, domnului Dumitrescu, acte în acest sens, însă dânsul nu poate furniza aşa ceva. Legea nu permite avocaţilor astfel de cereri internaţionale. Practic, este o chestiune ce se poate rezolva doar printr-un acord între magistratura din Italia şi cea din România. Vreau totuşi să subliniez că Mailat este încarcerat pentru că s-a găsit poşeta în baraca lui, şi nu ca urmare a declaraţiei martorei.

- În presa italiană s-a scris că Mailat v-a destăinuit că a avut un complice, acesta fiind Gheorghe Neamţu, fiul martorei şi coleg de tabără cu suspectul…

- Nici vorbă de o asemenea declaraţie! Am văzut şi eu aberaţia în ziarul "Corriere della Sera", dar nu aveam cum spune aşa ceva, din moment ce Mailat susţine că era singur şi doar că i-a furat poşeta doamnei Reggiani. Numele Gheorghe Neamţu nu a fost niciodată menţionat de către Mailat. Marea majoritate a lucrurilor care apar în presă în ceea ce priveşte acest caz sunt adevărate, dar unele sunt pur şi simplu fabulaţii.

- Ce părere v-a făcut Mailat?

- Vă spun sincer, am preluat cazul convins fiind că e vinovat. Ulterior, în urma întrevederilor cu el, mi-am schimbat părerea şi nu doar pentru că sunt avocatul lui. Este o persoană inteligentă, destul de educată şi efectiv nu-l cred capabil de a comite o crimă. Nu are, în mod evident, profilul clasic al asasinului. Lipsesc din caz motivul şi arma crimei.

- Cum se comportă Mailat în închisoare?

- Din câte am văzut eu, bine. Ieri (n.r. - miercuri, 5 decembrie) a fost scos de la izolare şi transferat, singur, într-o celulă. Îmi cere frecvent veşti sau scrisori de la soţia lui, Aurica, şi de la fetiţa sa, de care îi este foarte dor. Repet, e de o seninătate, o luciditate şi o transparenţă care pe mine m-au convins că nu e vinovat de crimă.

- În prisma celor spuse, nu vi se pare ciudat acest caz?

- Ooo, ba da. O situaţie aberantă o reprezintă distrugerea taberei de la Tor di Quinto, la 3-4 zile după moartea doamnei Reggiani. E foarte posibil ca astfel să se fi distrus alte probe. Şi de ce s-a permis plecarea celor care locuiau în tabără înainte de a fi interogaţi? În al doilea rând - şi timpul, şi verificările sper să-mi dea dreptate - se pare că ar fi fost mai multe persoane implicate în această crimă. Oricine a înfăptuit crima nu a fost singur. Deocamdată nu pot spune mai multe. (Florin Popa, corespondenţă de la Roma)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite