Maidanezii sar la om dacă simt miros de alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Irimia reprezintă o voce autorizată în materie de dresaj canin şi de aproape 30 de ani se ocupă cu educarea celui mai bun prieten al omului. În urma tragicei întâmplări căreia i-a

Florin Irimia reprezintă o voce autorizată în materie de dresaj canin şi de aproape 30 de ani se ocupă cu educarea celui mai bun prieten al omului. În urma tragicei întâmplări căreia i-a căzut victimă cetăţeanul japonez, i-am solicitat câteva sfaturi pentru cetăţenii care sunt atacaţi de patrupedele devenite peste noapte inamicul public numărul 1.
- Ce trebuie să facem atunci când întâlnim un câine care dă semne de agresivitate?
- Omul trebuie să anticipeze reacţia unui câine şi să evite contactul sau apropierea de el. Îl poţi recunoaşte după atituditudinea pe care o are, mârâie, îşi lasă urechile în jos, arată colţii. Chiar dacă începe să latre sau "să se dea" la glezne, trebuie să mergi mai departe, să nu-l bagi în seamă, să nu-i dai atenţie! Dacă te lupţi cu el, îl provoci, şi mai rău iese. Am să vă spun ceva: pe mine m-a atacat într-o seară, nu unul, ci o haită întreagă. ştiţi ce am făcut? M-am lăsat pe vine şi am început să le vorbesc: Măi băieţi, ce-aveţi cu mine? De ce lătraţi? Când au văzut ei că nu dau cu pietre şi că nu fug, au început să dea din coadă. M-au condus, apoi, tot drumul până acasă. Unii mai mârâiau puţin, dar, în cele din urmă, mi-au lins mânile, în semn de prietenie.
- De ce atacă maidanezii? Ce motive au?
- Câinii comunitari sunt animale foarte inteligente şi adaptabile. Aţi văzut cum traversează pe la trecerea de pietoni sau numai la culoarea verde a semaforului? Se urcă în troleibuz, am văzut cu ochii mei aşa ceva, merg câteva staţii, apoi coboară la o staţie anume unde ştiu ei că trebuie să ajungă. Maidanezii nu sar la om decât în situaţii speciale: dacă simt miros de alcool sau persoana respectivă induce căţelului un sentiment de nesiguranţă, dacă îi este călcat teritoriul ori în cazul în care o căţea are pui. Gradul de agresivitate mai este dat şi de nivelul testosteronului din organismul animalului, furnizorul principal fiind testiculele. Aşa că trebuie castrat pentru că se va cuminţi.
- De care parte a corpului muşcă ei, de obicei? E posibil să sară la gât sau să ucidă un om matur?
- Nu! Dacă atacă, maidanezii muşcă de gleznă ori de pulpă. şi, de cele mai multe ori, atacă de frică, se apără. Câinelui îi e atât de frică, încât atacă, să nu fie omorât. Iar referitor la cazul japonezului: am înţeles că omul a murit din cauza unui stop cardiac, şi nu din pricina pierderilor de sânge. Este o ocazie pentru autorităţi ca să facă măcel printre câinii maidanezi, cu toate că există programe de sterilizare. E cea mai simplă soluţie pentru ei. Sigurul martor la atacul japonezului cică ar fi o bătrânică care a spus că a văzut prin zonă un căţel alb cu negru. Asta nu demonstrează nimic, putea trece pe acolo o pisică în acel moment. Înseamnă că ea e criminalul?
- Cum vedeţi dumneavoastră viitorul câinilor comunitari?
- Sumbru.

Claudiu Bleonţ, preşedintele FNPA:
"Un călău trebuie să-şi facă frumos datoria"
Federaţia Naţională de Protecţie a Animalelor şi-a exprimat ieri, într-o conferinţă de presă, revolta faţă de eutanasierea câinilor comunitari. Unul dintre apărătorii vehemenţi ai maidanezilor este actorul Claudiu Bleonţ, aici în postura de preşedinte al Federaţiei: "Nu uciderea câinilor maidanezi este metoda de a rezolva problema, ci castrarea lor. În urma tragicului eveniment de zilele trecute au început să fie măcelăriţi zeci şi sute de câini şi mă deranjează atitudinea celor care fac aşa ceva. Închipuiţi-vă că un om ia o bâtă în mână şi sparge faţa unui câine! E o imagine tristă pentru noi ca fiinţe raţionale. Un călău trebuie să-şi facă frumos datoria".

Fiul omului de afaceri japonez ucis de câine vine azi la Parchet
Fiul omului de afaceri japonez Hajime Hori, ucis de un câine, duminică după-amiază, a venit, ieri, în România. El şi-a exprimat dorinţa de a avea o discuţie cu procurorul de caz, urmând ca aceasta să aibă loc chiar astăzi. Procurorul Remus Budăi, din cadrul Parchetului Capitalei, ne-a declarat că investigaţiile au continuat şi ieri la blocul din şoseaua Titulescu nr. 12, locul unde s-a petrecut tragicul incident. Anchetatorii exclud varianta ca patrupedul să fi fost unul de luptă, aşa cum s-a vehiculat. Conform echipei de investigaţie, "atacatorul" este un maidanez.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite