"Maica stareţă nu uita, justiţia nu e a ta!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii din localitatea Agapia au protestat ieri în faţa mănăstirii Localnicii din comuna Agapia, judeţul Neamţ, au protestat ieri în faţa Mănăstirii Agapia, după ce o instanţă

Ţăranii din localitatea Agapia au protestat ieri în faţa mănăstirii

Localnicii din comuna Agapia, judeţul Neamţ, au protestat ieri în faţa Mănăstirii Agapia, după ce o instanţă judecătorească a împroprietărit mănăstirea cu 49 hectare de teren, pe 10 dintre acestea aflându-se casele a aproape 40 de săteni. Oamenii cer ajutorul autorităţilor de teamă că vor fi obligaţi să se mute din case. Ei reclamă că reprezentanţii Mănăstirii Agapia nu le mai dau voie nici să îşi îngroape morţii în cimitir şi că, recent, măicuţele de la mănăstire au tăiat cu drujba gardul unuia dintre localnici, după care i-au încercuit proprietatea cu un alt gard, fără poartă. "Să ne dea pământurile înapoi, pe care le avem de la străbunii noştri. Avem acte pe terenuri încă de pe vremea lui Cuza, iar acum ni le iau. Ne-au luat şi cimitirul şi l-au încuiat cu lacăt şi nu mai avem unde să ne îngropăm morţii. Vom bloca drumul şi ne vom da foc dacă nu se va rezolva situaţia", a declarat unul dintre protestatari.

Maica stareţă nu comentează

Maica stareţă Olimpia, de la Mănăstirea Agapia, nu a vrut să comenteze situaţia, dar a delegat o consilieră să discute cu presa. "Nu aveţi ce căuta aici. Aici se vine doar la rugăciune. Altceva nu am de comentat, pentru că mitropolitul Daniel a interzis să vorbim cu presa", a spus maica Cecilia, consiliera stareţei de la Mănăstirea Agapia. În baza unei hotărâri de guvern din anul 2002, Mănăstirea Agapia trebuia să primească înapoi 49 de hectare pe vechiul amplasament.

Primăria a avut la dispoziţie doar 29 de hectare, iar pentru restul a vrut să ofere despăgubiri, însă măicuţele au refuzat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite