Mai puţini români vor să-şi ia case în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai puţini români vor să-şi ia case în acest an
Mai puţini români vor să-şi ia case în acest an

Dacă la finele lui 2008 jumătate din populaţie intenţiona să-şi cumpere o locuinţă, acum, ponderea acesteia s-a redus la 37%. În condiţiile în care 53% din români au resimţit mult şi foarte mult criza, aproape tot atâţia nu au în plan achiziţii pentru acest an, iar numărul celor care vor o casă a scăzut.

Citeşte şi:

Timisoara: Cresc preţurile la locuinţe vechi, scad la cele noi

Timişoara: „Prima Casă” saltă preţurile de criză

Timişoara: Culmea crizei imobiliare: apartamentele noi se ieftinesc, iar cele vechi se scumpesc

Timisoara: Vila în Ungaria este mai ieftină ca „Prima casă”

Peste jumătate din români spun că au resimţit mult sau foarte mult criza economică cu care se confruntă ţara noastră, iar 31% din ei consideră că au fost afectaţi puţin, arată un studiu al brokerului de credite Kiwi Finance.

Doar 16% din respondenţii la sondaj au precizat că schimbările economice le-au afectat foarte puţin sau deloc situaţia profesională şi personală.

„Deşi criza economică nu a afectat în mod egal populaţia ţării, întâmplările din ultima vreme au schimbat ceva în mentalitatea şi în comportamentul românilor“, apreciază Anca Bidian, CEO Kiwi Finance. În acest context, intenţiile românilor de a face achiziţii în acest an au scăzut simţitor. Dacă la finele anului trecut 52% din ei aveau în plan să-şi cumpere o locuinţă, acum, numai 37% mai intenţionează acest lucru pe parcursul acestui an.

O maşină nouă este ţinta a 11% din români, în timp ce doar 1% plănuiesc să achiziţioneze un teren în 2009. Studiul mai arată că 47% din populaţie nu are nicio prioritate de achiziţie pentru acest an.

Viaţa pe credit

Dintre cei interesaţi de achiziţii în 2009, 77% spun că îşi vor asigura finanţarea prin credit bancar, iar 14% preferă ratele direct la dezvoltator. Studiul a fost realizat de Kiwi Finance în perioada mai-iunie 2009 în mediul urban, pe un eşantion de 1.000 de persoane, cu venituri cuprinse între 400 şi 2.000 de euro.

Cererea va fi stimulată

Lansarea programului „Prima Casă“ va spori interesul românilor pentru achiziţionarea unei locuinţe. „La Kiwi Finance, solicitările pentru contractarea unui credit ipotecar au crescut de la anunţarea proiectului cu 200%“, a spus Anca Bidian.

Mai exact, în ultimele trei săptămâni, brokerul a primit 200 de solicitări, 47 de dosare, în valoare totală de 2,5 milioane de euro, fiind deja trimise spre analiză băncilor. Până în prezent, doar 3-4 dosare au primit aprobare. Kiwi Finance are încheiate parteneriate pentru programul „Prima Casă“ cu patru bănci.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite