Magistraţilor li s-a cerut să-şi taie 30% din salarii - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă de astăzi scrie despre negocierile de la Ministerul Muncii, concursul pentru ocuparea unor posturi de profesor la clinicile bucureştene sau declaraţiile ministrului Bazac despre sistemul medical. Printre alte subiecte, din facultăţi ies anual circa 1.400 de filosofi, iar Adrian Năstase a rămas fără maşină.


Magistraţilor li s-a cerut să-şi taie 30% din salarii.

Negocierile de miercuri de la Ministerul Muncii s-au blocat din nou după ce reprezentanţilor Ministerului Justiţiei li s-a cerut să vină cu o nouă grilă, în care salariile să fie scăzute cu aproximativ 30 la sută. Octavian Ojog, secretar de stat în Ministerul Justiţiei (MJ) a declarat că “nu au ajuns la nici o concluzie” la negocierile de miercuri, pentru că reprezentanţii Ministerului Muncii (MMFPS) le-au cerut să reducă salariile propuse pe grilă, cu aproape 30%, din propria estimare. Ojog a spus că oficialii MMFPS le-au explicat că reducerea e necesară pentru că altfel, veniturile totale ale magistraţilor, de la judecător de judecătorie în sus, ar depăşi coeficienţii maximi pentru funcţiile de pe aceeaşi treaptă bugetară, scrie Cotidianul.

Război pe pile în dermatologia românească. Concursul pentru ocuparea unor posturi de profesor la clinicile bucureştene face să erupă un nou scandal. Pentru soţia lui „Don Lorenzo” se forţează înfiinţarea unei clinici. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMF) vor fi aflate azi rezultatele la 12 concursuri pentru titlul didactic de profesor. Cel organizat pentru titlurile de profesori în dermatologie i-a aliniat la start pe Olga Simionescu (tânăra soţie a unui personaj marcant al comunităţii academice româneşti, PSD-istul Laurenţiu M. Popescu), Sorin Ţiplica (şeful cumnatei lui Călin Popescu-Tăriceanu), şi pe Cătălin Popescu (un medic care e înclinat să spună despre el şi ceilalţi că nu merită acest titlu didactic), potrivit Evenimentul Zilei.

Avem 319 spitale bolnave. Ministrul Ion Bazac spune că avem spitale bolnave, că de la 1 iulie intră în vigoare pachetul general de servicii şi coplata, că 3,5 milioane de pensionari vor beneficia de medicamente compensate 90%, că până la finele anului vom avea 20 de ghiduri terapeutice pentru principalele boli. "De la început am spus că multe spitale sunt bolnave dintr-un singur motiv: România are 431 de spitale şi 6,02 paturi la 1.000 de locuitori", a declarat Bazac pentru Jurnalul Naţional.

Din facultăţi ies anual circa 1.400 de filosofi. Datele privind numărul de ospătari şi tinichigii şcoliţi în România par să fie o necunoscută, Ministerul Educaţiei (MECI) neputând să răspundă solicitării ziarului Gândul cu privire la cifra de şcolarizare pentru respectivele specializări. Tot ce au putut oficialii MECI a fost să indice faptul că 199.000 din cei 220.000 de elevi care finalizează studiile liceale sunt absolvenţi a căror diplomă de bacalaureat atestă competenţe profesionale. Cât priveşte absolvenţii de filosofie, statisticile MECI arată că numărul acestora a fost anul trecut de 700, în condiţiile în care în anul 2008 şi-au finalizat studiile două promoţii (atât cei care au parcurs patru ani de studiu, cât şi cei care au urmat modelul Bologna ce presupune patru ani de studiu).

Adrian Năstase a rămas fără maşină. Adrian Năstase şi-a vândut maşina, un Mitsubishi, model 4x4, fabricat şi achiziţionat în 2005 în leasing. Suma obţinută de Năstase, susţine acesta în declaraţia sa de avere, este 94.000 de lei, adică aproximativ 22.000 de euro. De câţiva ani, el foloseşte o limuzină Chrysler 300, care nu apare însă în declaraţia de avere. Năstase şi-a menţinut intactă colecţia de bijuterii şi tablouri şi casa din Zambaccian. Ferma de la Cornu i-a adus venituri de 320.000 de lei, pe lângă cele de deputat (80.000 de lei) şi profesor (120.000 de lei), potrivit Evenimentul Zilei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite