Magistraţii se simt jigniţi de prezenţa oficialilor străini la CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 10 secretari din ambasadele mai multor ţări europene, reprezentantul Băncii Mondiale şi al Delegaţiei Comisiei Europene au participat la şedinţa CSM, unde trebuia să se ia în

Aproape 10 secretari din ambasadele mai multor ţări europene, reprezentantul Băncii Mondiale şi al Delegaţiei Comisiei Europene au participat la şedinţa CSM, unde trebuia să se ia în discuţie revocarea procurorului-şef din cadrul DNA Doru Ţuluş. Prezenţa diplomaţilor europeni la astfel de dezbateri constituie o premieră pentru sistemul judiciar românesc. Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu, a taxat prezenţa acestora la şedinţa CSM. "Prezenţa la şedinţa CSM a mai multor demnitari străini constituie o premieră, care în opinia noastră trădează o lipsă de respect faţă de Autoritatea Judecătorească din România. Totodată, apreciem că s-a insinuat fie şi doar prin prezenţa fizică a acestor reprezentanţi de ambasade, neîncrederea străinătăţii în forul suprem al justiţiei. Avem convingerea fermă că în ţările lor aceşti înalţi demnitari străini nu şi-ar fi permis, decât eventual ( ?! ) o vizită de curtoazie pentru discuţii legate de funcţionarea sistemului judiciar din ţările respective. În niciun caz nu ar fi acţionat în măsură să creeze presiune şi reacţie mediatică, cu privire la un caz concret", se arată într-un comunicat al AMR. Viorica Costiniu subliniază că Asociaţia pe care o conduce va sesiza Consiliul Consultativ European al Judecătorilor de la Strasbourg în legătură cu acest caz. CSM a precizat că nu a formulat invitaţii către reprezentanţii statelor străine şi nici altor persoane în sensul participării la şedinţa secţiei.

Revocarea lui Ţuluş, după control la DNA

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, s-a răzgândit asupra cererii de revocare din funcţie a lui Dorin Ţuluş, şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe, infracţiunilor de corupţie din DNA. El a cerut Consiliului să facă o inspecţie la Structura Centrală a DNA. Secţia de procurori a CSM a decis în unanimitate ca o echipă de inspectori să înceapă pe 1 iunie o verificare la DNA, iar discuţiile privind revocarea să fie reluate când va fi gata raportul final al inspectorilor. "E foarte bine să avem un raport de control întocmit de inspectorii CSM. Motivele pe care le-am expus în cererea mea (de revocare - n.r.) subzistă şi vreau să văd dacă ele sunt confirmate de CSM. Dacă raportul va constata că activitatea Secţiei a II-a din DNA este bună, îmi voi retrage cererea", a declarat Tudor Chiuariu. Ministrul a arătat însă că, potrivit datelor statistice aflate la dispoziţia opiniei publice, se poate constata "o ineficienţă a acestei secţii". Întrebat în legătură cu existenţa unei eventuale crize în justiţie, ministrul a susţinut că nu există aşa ceva şi şi-a exprimat speranţa că raportul Comisiei Europene din iulie va fi pozitiv.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite