Magistraţii au câştigat 1.000 de miliarde în instanţă, în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul interimar al justiţiei Teodor Meleşcanu consideră ca "anormal" faptul ca hotărâri judecătoreşti să schimbe legi. El a arătat, ieri, în şedinţa CSM, că în ceea ce priveşte

Ministrul interimar al justiţiei Teodor Meleşcanu consideră ca "anormal" faptul ca hotărâri judecătoreşti să schimbe legi. El a arătat, ieri, în şedinţa CSM, că în ceea ce priveşte salarizarea magistraţilor au existat hotărâri judecătoreşti diferite, date ca urmare a constatării unor discriminări între magistraţi.

Teodor Meleşcanu apreciază că această situaţie se înscrie "pe drumul către un conflict constituţional".
"Pentru că trebuie să vă decideţi, ori mergem pe un sistem de salarizare separat pentru magistraţi, corelat cu un sistem de pensionare, şi atunci ne înscriem într-o grilă, ori pe un sistem de salarizare special pentru magistraţi", a subliniat Meleşcanu.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a admis că a fost nevoie de modificarea bugetului ca urmare a sentinţelor judecătoreşti prin care magistraţilor li se conferă anumite drepturi salariale după ce s-au constatat discriminări în sistemul judiciar.


"De trei ani, în Ministerul Public nu s-au ocupat posturile vacante. Din finanţarea posturilor vacante noi am plătit despăgubirile cuprinse în hotărârile judecătoreşti. Anul trecut, ministerul a plătit o mie de miliarde de lei doar pentru sporul de 30-40 la sută (spor acordat procurorilor care au avut de soluţionat dosare de corupţie sau macrocriminalitate - n.r.)", a declarat Codruţa Kovesi.


Procurorul general şi-a manifestat nemulţumirea şi cu privire la faptul că procurorii înaintează în justiţie acţiuni nedemne pentru un magistrat "începând de la tichete de masă, litru de lapte, CASCO la maşină, spor pentru contractul colectiv de muncă".


Problemele au început în 2001


La rândul său, preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a explicat că problema salarizării magistraţilor este rezultatul unor lacune legislative. "Faptul că se modifică salariile judecătorilor prin hotărâri judecătoreşti nu este vina instanţelor, ci este problema legiuitorului şi a Ministerului Justiţiei, şi nu vine nici de azi, nici de ieri, ci din 2001 încoace.

Evident că salarizarea judecătorilor şi procurorilor trebuie să aibă un statut special, dar în cadrul acestei categorii socio-profesionale au continuat să se facă discriminări şi prin legile din 2005, şi prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 27/2006", a declarat Lidia Bărbulescu.
(Liliana Năstase)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite