Magistraţii nu o vor pe Monica Şerbănescu la şefia DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Şerbănescu a primit, ieri, aviz negativ de la CSM, după ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, o nominalizase pentru funcţia de procuror-şef al DNA. Decizia a fost luată de

Monica Şerbănescu a primit, ieri, aviz negativ de la CSM, după ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, o nominalizase pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

Decizia a fost luată de Secţia pentru procurori după aproape o oră şi jumătate de dezbateri cu uşile închise, la un scor foarte strâns, patru voturi împotrivă şi trei voturi pentru. După anunţarea rezultatului, Predoiu a declarat că votul exprimă o eroare regretabilă, care îşi va arăta efectele pe termen lung.

Ministrul Justiţiei a subliniat că până nu se va termina procedura declanşată privind numirea ca procuror-şef la DNA a Monicăi Şerbănescu nu va face niciun fel de comentariu.

CSM a anunţat ieri că va trimite propunerea ministrului şi avizul negativ preşedintelui României, Traian Băsescu, care va lua decizia finală. Avizul dat de CSM este unul consultativ. Interimatul DNA va fi asigurat în continuare de Daniel Morar.

Proiectul managerial şi stresul

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat după anunţarea votului CSM că este foarte important să existe o consultare prealabilă între ministrul Justiţiei şi procurorul general atunci când sunt propuşi procurori-şefi.

Procurorul general i-a pus ieri mai multe întrebări Monicăi Şerbănescu pe marginea planului de management al DNA. De asemenea, Kovesi a criticat faptul că Şerbănescu nu a realizat rechizitorii şi a pus problema rezistenţei acesteia la stres.

Senatorii vor schimbarea legii

Senatorii din Comisia Juridică au adoptat ieri un proiect de lege conform căruia procurorii-şefi ai DNA, ai DIICOT şi ai Parchetului General ar urma să fie numiţi de CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.

Dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, ar urma ca preşedintele ţării să fie eliminat din ecuaţia numirii procurorilor-şefi. În prezent, numirea şefilor DNA, DIICOT şi ai Parchetului General este făcută de către preşedinte la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul consultativ al CSM. "Nu pot să spun mai mult decât ceea ce spune Constituţia", a declarat Traian Băsescu.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a precizat că România s-a angajat în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare al CE să nu modifice procedura de numire şi revocare a procurilor-şefi DNA şi DIICOT.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite