Magistraţii se plâng că sunt discriminaţi de Legea pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii se plâng că sunt discriminaţi de Legea pensiilor
Magistraţii se plâng că sunt discriminaţi de Legea pensiilor

Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte şi Ministerul Public nu sunt de acord cu Legea sistemului unitar de pensii. În baza acestei legi magistraţii ar beneficia de aceleaşi criterii de pensionare şi pensii ca toţi ceilalţi contribuabili. Angajaţii din Justişie susţin că legea încalcă statutul judecătorilor şi al procurorilor.

În punctele de vedere publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cele trei instituţii anunţă că, prin interdicţiile şi incompatibilităţiele impuse magistraţilor, aceştia nu-şi pot suplimenta contribuţiile la asigurările sociale, iar "calculul pensiilor pe baza contribuţiilor, impus de legea sistemului unitar de pensii, este profund discriminatoriu".

Stabilirea pensiei de serviciu a magistraţilor, cum este reglementată în prezent, "ţine seama de responsabilităţile şi riscurile profesiei de magistrat", susţine preşedintele interimar al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Lidia Bărbulescu, în punctul de vedere trimis CSM.

Magistraţii sunt nemulţumiţi şi de prevederea prin care vârsta de pensionare este majorată în baza legii sistemului unitar de pensii. Aceştia subliniază că, potrivit studiilor efectuate, profesia de magistrat este una stresantă, problemele de sănătate apărând în urma volumului ridicat de muncă, ceea ce înseamnă că pensionarea la o vârstă înaintată nu este posibilă. Astfel, majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani este nerealistă, în condiţiile în care speranţa de viaţă în România este de 72,5 ani.

Recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate în plată la data intrării în vigoare a legii pensiilor unice "încalcă dreptul de a beneficia de propria proprietate", consideră CSM, care susţine că "în aceste condiţii, recalcularea pensiilor potrivit noilor criterii având ca rezultat diminuarea cuantumului acestora echivalează cu o expropriere".

Ministerul Public, prin procurorul general, critică lipsa evaluărilor preliminare a impactului legii, în special impactul social şi economic, în condiţiile în care "implicaţiile sociale şi economice sunt majore".

Punctele de vedere ale Ministerul Public, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cel al Direcţiei Legislaţie din CSM au fost discutate la16 octombrie, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi însuşite de acesta.

În prezent, magistraţii beneficiază de pensii de serviciu şi de criterii de pensionare speciale, reprezentanţii acestora considerând că se impune menţinerea lor, având în vedere importanţa socială a procurorilor şi a judecătorilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite