Magistraţii spun că A.N.I. e Agenţia Naţională şi Inutilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupaşcu se ia la harţă din nou cu Monica Macovei, pe care o face vinovată de starea tensionată în care se află judecătorii

"Doar într-un singur caz am sesizat Parchetul", a arătat Lupaşcu. El a precizat că majoritatea dosarelor au fost clasate, din lipsă de probe, lipsa calităţii procesuale sau sesizarea greşită a instanţei. În acest context, Dan Lupaşcu a ridiculizat proiectul ministrului justiţiei, Monica Macovei, de organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate. "S-ar putea chema chiar şi Agenţia Naţională şi Inutilă", a spus judecătorul. "ANI nu trebuie să nască un nou Parchet anticorupţie, nu trebuie să asculte telefoane sau să confişte", a mai declarat Lupaşcu. El a explicat totuşi că această agenţie este necesară, iar rolul ei este de a verifica declaraţii de avere, declaraţiile de interese şi apariţia eventualelor incompatibilităţi şi de a-i trage de mânecă pe cei care ar trebui să sancţioneze aceste lucruri.
Unii inculpaţi fac modificări legislative
Dan Lupaşcu a mai atras atenţia şi asupra faptului că în România unii inculpaţi pot face modificări legislative, referindu-se la cazul sirianului Omar Hayssam şi la propunerile recente de modificare a Codului de Procedură Penală. "Au existat şi înainte astfel de modificări în cazul Zaher Iskandarani", a conchis Dan Lupaşcu.
El a criticat şi faptul că judecătorii delegaţi la penitenciare sunt practic luaţi "cu arcanul". Conform Legii privind executarea pedepselor, pe perioada delegării la penitenciare, judecătorii nu mai pot desfăşura alte activităţi. În plus, Lupaşcu a precizat că, în acest moment, în rândul judecătorilor este o stare de apatie, tensiune şi nesiguranţă, fără a detalia motivele pentru care s-a ajuns aici. Totuşi, preşedintele CAB a explicat că judecătorilor nu li se plătesc orele suplimentare sau weekendurile lucrate. Lupaşcu consideră "un afront adus puterii judecătoreşti" publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului DNA, fără a se cere avizul CSM, deşi acest pas era obligatoriu. În replică, Macovei a declarat că CSM a fost consultat în majoritatea proiectelor de lege.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite