Maghiarii şi românii sunt indignaţi că niciun ministru nu i-a vizitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prea Sfinţia Sa Ioan Sălăgean, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, povesteşte din culisele vizitei-surpriză a preşedintelui Băsescu în Harghita.- Care au fost subiectele pe care

Prea Sfinţia Sa Ioan Sălăgean, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, povesteşte din culisele vizitei-surpriză a preşedintelui Băsescu în Harghita.
- Care au fost subiectele pe care le-aţi discutat cu preşedintele?
- Timpul fiind foarte scurt, am adus în discuţie în faţa preşedintelui o problemă generală asupra vieţii româneşti şi maghiare din zonă şi l-am rugat pe domnia sa, cât şi pe miniştrii din Guvernul României să viziteze de acum încolo cât mai des acest spaţiu românesc, care se numeşte Covasna şi Harghita. Atât românii, cât şi maghiarii de aici sunt foarte supăraţi, indignaţi că din noul Guvern al României niciun ministru român nu a călcat pe aici. Considerăm că escaladarea tensiunilor din zonă se datorează şi acestui fapt, că oficialităţile române nu i-au vizitat nici pe români şi nici pe maghiari.
- Ce doresc locuitorii acestei zone?
- Am subliniat că şi comunităţile maghiare doresc întâlniri cu oficiali români, pentru a le spune păsurile, necazurile lor, pentru că sunt destule probleme, ca şi în alte zone similare ale ţării.
- De ce v-au ocolit parlamentarii români?
- Dacă ne-ar vizita, nu ar fi priviţi cu reticenţă, nu ar fi respinşi. Nu este adevărat. Acest lucru s-a putut vedea la Odorhei, când, oriunde a fost preşedintele, imediat a venit o mulţime de maghiari şi români, care au dat mâna, au stat de vorbă cu el, a fost un moment pentru detensionarea relaţiilor interetnice, ceea ce nu se poate face decât prin dialog. Ca fond al problemei ar fi relansarea situaţiei economice şi sociale, pentru că românii şi maghiarii pe aceste segmente se înţeleg. Doar în anumite segmente politice sunt probleme, însă în ceea ce priveşte economicul şi socialul avem deja o bază.
- Există tensiuni interreligioase?
- Nu putem spune, dar iată că avem câteva domenii în care relaţiile funcţionează, dar încă trebuie lucrat în chestiunile de autonomie, de enclavizare şi aşa mai departe. Toate acestea arată că ne îndreptăm spre o lume europeană, civilizată şi deschisă, iar asemenea probleme deja încep să intre în istorie. Iată că acum germanii şi francezii vorbesc o limbă comună, cea a democraţiei, a unei lumi civilizate. Cine ar fi crezut că, în timp, relaţiile franco-germane vor ajunge aici, ţinând cont de istoria lor. Aşa că eu sunt pentru, aşa cum am expus această problemă şi preşedintelui - de profilaxie, de prevenire - şi acest lucru nu se poate face decât prin relaţii permanente, deschise, interumane.
- Cum ar trebui să acţioneze cei din Guvernul României?
- Este foarte important ca un ministru român să vină şi să ctitorească, să dea fonduri, să rezolve probleme din domeniul sănătăţii, al transporturilor, al drumurilor în special. Ar schimba imaginea românilor. Imaginea ţării nu o fac doar munţii, râurile şi câmpurile, o face omul, omul politic, omul cu o anumită funcţie şi demnitate în stat, care aduce plusul de imagine pozitivă pentru ţară.
- Ce v-a promis preşedintele?
- A promis că va veni în zonă într-o vizită mai lungă, pentru a cunoaşte mai bine situaţia atât a românilor, cât şi a maghiarilor din zonă. Este convins, după ce a văzut şi a simţit, cunoscând problemele ambelor etnii, că acestea se pot rezolva din timp şi mult mai bine, pentru a nu se ajunge la tensiuni interetnice, pentru a se asigura liniştea dorită şi de români, şi de unguri. Dacă am face un sondaj de opinie, s-ar constata că nimeni de aici nu doreşte tulburări interetnice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite