"Maghiarii au dreptul să înfiinţeze facultăţi la UBB Cluj-Napoca"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luptele pentru separatism pe criterii etnice la Universitatea "Babeş Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca se ascut. Senatul UBB a respins, recent, propunerea de înfiinţare a trei facultăţi maghiare, ca

Luptele pentru separatism pe criterii etnice la Universitatea "Babeş Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca se ascut. Senatul UBB a respins, recent, propunerea de înfiinţare a trei facultăţi maghiare, ca prim pas pentru înfiinţarea universităţii maghiare. Drept urmare, Comitetul de Iniţiativă Bolyai cere profesorilor maghiari să se retragă din Senatul UBB din Cluj-Napoca şi din consiliile profesorale. Jozsef Koto, secretar de stat pentru învăţământ în limbile minorităţilor naţionale şi relaţii internaţionale la Ministerul Educaţiei, a dezvăluit pentru Adevărul ce strategii are UDMR pentru înfiinţarea de facultăţi în limba maghiară.
- Susţineţi iniţiativa Bolyai?
- Iniţiativa Comisiei Bolyai este îndreptăţită şi este în spiritul legii. Toate legile existente, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, prevăd faptul că o comunitate minoritară are dreptul de a accesa toate formele de învăţământ. Dacă o comunitate doreşte instituţii de sine stătătoare, eu zic că e îndreptăţită să ceară înfiinţarea acestora. Normele UE spun, de pildă, că la 300.000 de locuitori se poate înfiinţa o universitate. La numărul maghiarilor din România, putem avea mai bine de trei universităţi de sine stătătoare.
- De ce este nevoie de separatism la UBB, în condiţiile în care această universitate reprezintă un model european de multiculturalism?
- Multiculturalitatea este o valoare europeană, însă aceasta nu înseamnă hegemonia unei culturi, ci egalitatea de şanse a tuturor culturilor. Dacă examinăm modul în care principiul multiculturalităţii se traduce printr-o instituţionalizare structurală la "Babeş-Bolyai", putem constata că sunt lacune în structura actuală a universităţii. Cu alte cuvinte, şansele egale nu sunt asigurate prin structura actuală a universităţii. Motiv pentru care eu susţin solicitarea înfiinţării celor trei facultăţi.
- Senatul UBB respinge spargerea universităţii. Ce va face UDMR?
- Este nevoie de modificarea legislaţiei. În această perioadă se lucrează la elaborarea unor noi legi, atât în preuniversitar, cât şi în învăţământul superior. Eu cred că în legea învăţământului superior ar trebui să prevadă ca înfiinţarea unor instituţii de învăţământ superior de sine stătătoare sau înfiinţarea unor facultăţi să fie reglementate la nivel guvernamental, parlamentar, dat fiind că ele privesc o comunitate întreagă, nu numai comunitatea academică. Deci, în aceste cazuri speciale, legea să atribuie dreptul guvernului sau parlamentului de a iniţia şi de a aproba înfiinţarea unor structuri de sine stătătoare. Sperăm să-i convingem şi pe colegii din Coaliţie. După afirmaţiile partenerilor noştri de guvernare, văd că ei nu înţeleg esenţa problemei, dar vom continua dialogul. Consider că aceasta este calea de soluţionare a tuturor problemelor. De altfel, soluţionarea acestor probleme este şi o probă a democraţiei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite