Criza taie din chiriile de pe Magheru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza taie din chiriile de pe Magheru
Criza taie din chiriile de pe Magheru

Negustorii care vor să închirieze un spaţiu comercial pe cunoscuta arteră comercială a Capitalei vor plăti în acest an chirii cu circa 45% mai mici faţă de anul trecut, Bulevardul Magheru pierzând 13 locuri în topul celor mai scumpe 60 de artere comerciale la nivel mondial realizat firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Astfel, într-un an, un metru pătrat de pe Magheru costă circa 960 de euro anual, la fel ca în Portugalia şi Bulgaria.

Recesiunea mondială a avut un impact semnificativ asupra spaţiilor comerciale de retail, iar chiriile au avut o evoluţie descendentă în majoritatea statelor analizate, pentru prima oară în peste 20 de ani, se arată în studiu.
Piaţa europeană nu a fost imună la astfel de probleme, iar preţurile chiriilor au scăzut cu 5,8%, pe unele pieţe din Europa Centrală şi de Est declinul fiind mai accentuat.

Arterele comerciale din Praga, Budapesta şi Varşovia se plasează în faţa Bulevardului Magheru (locul 39) la preţul chiriilor. Astfel, în regiunea Na Prikope/Wenceslas Square din Praga, chiria anuală este de 1.980 de euro pe metrul pătrat, în Vaci utca din Budapesta preţul este de 1.200 de euro pe metru pătrat, iar în ul. Nowy Swiat din Varşovia se plătesc 1.008 de euro pe metru pătrat.

Criza taie 45% din chiriile la spaţiile comerciale de pe Bulevardul Magheru


Chiriile din Bucureşti au coborât drastic în 2009, pe majoritatea segmentelor, cele mai afectate fiind chiriile spaţiilor stradale de retail. Astfel, la 60-80 de euro/mp/lună, chiriile spaţiilor comerciale stradale se află la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, comparativ cu 150 euro/mp la jumătatea anului 2008, se mai arată în studiu, care avertizează că declinul ar putea continuă până la sfârşitul anului 2009.

Clasamentul celor mai scumpe artere comerciale din lume este condus în ordine de 5th Avenue din New York, care s-a menţinut pe poziţia de lider cu o chirie de 13.027 euro pe metru pătrat, urmat de Causeway Bay din Hong Kong, cu 11.687 de euro pe metru pătrat, Avenue des Champs Elysées din Paris, cu 7.732 euro pe metru pătrat, şi Via Montenapoleone din Milano, cu 6.800 de euro pe metru pătrat. Pe poziţia a cincea se află Ginza din Tokyo, cu o chirie de 5.950 euro pe metru pătrat.

Studiul a analizat date referitoare la chiriile spaţiilor de retail în 274 de locaţii din 60 de state la nivel mondial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite