Magda Ţepoi, emisar la UE cu dosar la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul reprezentant al oamenilor de afaceri români la UE este ieşeanca Magda Ţepoi (34 de ani), judecată pentru deturnare de fonduri europene Cel care a recomandat-o şi susţinut-o pe Magda

Noul reprezentant al oamenilor de afaceri români la UE este ieşeanca Magda Ţepoi (34 de ani), judecată pentru deturnare de fonduri europene

Cel care a recomandat-o şi susţinut-o pe Magda Ţepoi pentru postul de pe lângă UE este chiar avocatul ei, Mihail Vlasov, şef al Camerei de Comerţ a României.

Săptămână trecută, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a desemnat un reprezentant permanent pe lângă instituţiile europene, în persoana Magdei Ţepoi, fostă directoare la Camera de Comerţ şi Industrie a Regiunii Nord-Est.

Ţepoi este membru PNL şi se va ocupa cu "facilitarea comunicării între membrii CCIR şi instituţiile europene", precum şi de "identificarea şi atragerea unor finanţări din fonduri europene pentru proiecte regionale/locale".

Noul emisar al oamenilor de afaceri români la Bruxelles este judecat în acest moment de magistraţii Judecătoriei Iaşi pentru un prejudiciu de 211.724 euro din fonduri europene. Banii provin dintr-o finanţare PHARE accesată de Camera Regională de Comerţ Iaşi în 2003 şi destinată proiectului "Dezvoltare economică regională prin perfecţionarea continuă a întreprinzătorilor".

O tânără speranţă

În 1997, imediat după terminarea facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor, Magda Ţepoi a ajuns la Camera de Comerţ Iaşi. Avea 23 de ani. Ascensiunea sa a fost fulminantă atât în plan profesional, cât şi politic. În 2003 deja era şefa nou-înfiinţatei Camere de Comerţ a a Regiunii Unu Nord-Est.

Un an mai târziu, DNA o ancheta pentru deturnare de fonduri europene. În paralel, tânăra Ţepoi îşi construia şi cariera politică. Astfel, în mandatul 2004-2008 avea să fie consilier judeţean PNL. Tot în PNL a fost, până în 2007, şefa organizaţiei de femei.

Acum, cariera tinerei speranţe devine una internaţională prin susţinerea constantă a şefului CCIR, avocatul Mihail Vlasov, cel care o apără de altfel şi în procesul de corupţie. Valsov îşi susţine decizia argumentând că protejata sa lucrează în cadrul Camerei din 1997, că vorbeşte trei limbi străine şi că este doctorandă în relaţii internaţionale.

"Este adevărat că este trimisă în judecată în acest moment, însă este un proces nedrept, a fost victima unor manevre pe care nu vreau să le comentez. Din toate cele trei expertize făcute în acest dosar rezultă că prejudiciul reclamat nu există", spune Mihail Vlasov. Acesta nu i-a putut convinge însă pe judecători să ridice sechestrul asigurător pus pe vila Magdei Ţepoi din Copou, cel mai exclusivist cartier al Iaşiului.

"Ea doar coordona"

Liderii PNL Iaşi au evitat să comenteze ascensiunea spectaculoasă a subordonatei lor pe linie de partid. "Nu mă interesează subiectul", a declarat scurt deputatul Relu Fenechiu.

"Nu am competenţă să vorbesc despre acest subiect", a spus şi Mugur Cozmanciuc, preşedintele organizaţiei municipale PNL Iaşi.

Şeful Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Iaşi, Gheorghe Pleşu, consideră că "problemele ei cu justiţia ar putea să fie un semn de întrebare pentru UE", însă o disculpă pe considerentul că "ea era doar persoana care coordona, i s-a impus să acţioneze într-un anume fel". Mult mai tranşant a fost omul de afaceri local Dănuţ Prisecariu.

"Trimiterea Magdei Ţepoi la Bruxelles este o glumă proastă. Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi s-a prăbuşit tocmai în perioada în care ea a fost director acolo. Această asociaţie nu mai reprezintă aproape deloc mediul de afaceri din România", a afirmat Prisecariu. În ciuda insistenţelor noastre, Magda Ţepoi a fost imposibil de contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

4 ani de proces

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA în 2004, banii europeni au fost direcţionaţi de Magda Ţepoi "în scop personal sau în avantajul unor societăţi comerciale şi fundaţii, care nu beneficiau în mod legal de finanţare europeană". Următorul termen al procesului este programat la începutul lui septembrie.

Trimiterea Magdei Ţepoi la Bruxelles este o glumă proastă. Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi s-a prăbuşit tocmai în perioada în care ea a fost director acolo.
Dănuţ Prisecariu, om de afaceri din Iaşi

Este adevărat că este trimisă în judecată în acest moment, însă este un proces nedrept, a fost victima unor manevre pe care nu vreau să le comentez.
Mihail Vlasov, şeful CCIR

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite