Mafioţii de la Sidex s-au profilat pe ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interlopii Ionuţ şi Cornel Uşurelul se ocupau de pază, aprovizionare şi desfacere la fabrica ilegală de ţigări din Galaţi
Interlopii Ionuţ şi Cornel Uşurelul se ocupau de pază, aprovizionare şi desfacere la fabrica ilegală de ţigări din Galaţi

Capii reţelei care fabrica ilegal ţigări la Galaţi au fost anchetaţi şi chiar condamnaţi în dosare penale privind furturi de tablă de la combinatul siderurgic.

Mafia tutunului avea la Galaţi, până de curând, una dintre cele mai mari fabrici ilegale de ţigări din România. Primele indicii privind existenţa fabricii au fost descoperite de oamenii legii în urmă cu cinci luni, iar până pe 15 decembrie, când au avut loc descinderile, „afacerea" a fost atent monitorizată.

În urma acţiunii în forţă, 26 de persoane au fost reţinute pentru cercetări, iar cinci au fost arestate preventiv pentru 29 de zile: Remus Pungan, Ionuţ Uşurelu, Cornel Uşurelu, Vasile Carp şi Lucian Beldiman. Un al şaselea suspect important, Eugen Ciobotaru, este de negăsit.

În fabrica ilegală situată la marginea oraşului Galaţi, într-o hală din zona Tirighina (la doar câteva zeci de metri de gardul ArcelorMittal) au fost găsite utilaje pentru fabricarea ţigărilor, o tipografie pentru pachete şi timbre fiscale, câteva tone de tutun vrac, precum şi aproape 700.000 de pachete de ţigări Viceroy falsificate de la A la Z.

În hală erau şi în jur de 20 de angajaţi care, practic, erau ţinuţi în captivitate de mai bine de două luni. Acolo munceau, acolo dormeau, acolo mâncau, acolo îşi făceau nevoile, totul pentru ca nu cumva ca afacerea să „transpire".

Utilajele fuseseră cumpărate, ca fier vechi, de la o serie de fabrici de tutun dezafectate, iar materia primă era procurată, se pare, din afara graniţelor României. „Credem că sursa tutunului folosit la fabricarea ţigărilor este Bulgaria, iar transportul s-a făcut cu mijloace auto, cu acte de însoţire false", a declarat subcomisarul Ion Irimia, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi. Valoarea capturii - utilaje, ambalaje, tutun vrac şi ţigări - depăşeşte trei milioane de euro.

Cuibuşorul de nebunii

Anchetatorii au refuzat să ofere detalii legate de firmele implicate în afacerea ilegală cu tutun. Cu toate acestea, reporterii „Adevărul" au aflat că este vorba de cel puţin două societăţi: Eurocad SRL şi Remirod SRL. Ambele sunt din Galaţi şi s-au dezvoltat ca firme-căpuşă la combinatul siderurgic, pe seama căruia au făcut profituri fabuloase înainte ca acesta să fie privatizat. Eurocad SRL este specializată în comerţ cu produse metalurgice şi reciclarea deşeurilor şi proprietara halei din zona Tirighina, în care funcţiona fabrica ilegală de ţigări. Aparţine omului de afaceri Eugen Ciobotaru (44 de ani), care este şi proprietarul complexului Tirighina (motel şi restaurant), aflat în imediata apropiere şi cunoscut ca un adevărat „cuibuşor de nebunii": chefuri cu interlopi şi dame de consumaţie.

Ciobotaru figura pe lista persoanelor care trebuiau reţinute în scandalul ţigărilor, însă, în mod miraculos, el a dispărut de la domiciliu cu doar câteva zile înainte de descinderea DIICOT. Surse din Justiţie susţin că este luată în calcul varianta ca el să fi fost avertizat din interior cu privire la acţiunea oamenilor legii.

Ciobotaru nu este la primul conflict cu legea. În 2002, el a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru furt calificat (tablă din Sidex), dar a scăpat de puşcărie în urma unui decret semnat de Ion Iliescu în 2004. El a fost inculpat şi în dosarul penal în care Constantin Ghimpu, fostul şef al pazei Sidex, a fost condamnat la  patru ani de închisoare cu suspendare.

A fost achitat, în urmă cu doar câteva zile, după ce şoferul de la firma lui care transporta marfa furată a luat totul asupra sa şi a declarat că „şeful nu ştia nimic". Avocatul lui Ciobotaru a fost Gheorghe Drăghici, fost procuror la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Celălalt om de afaceri implicat în afacerea fabricii ilegale de ţigări este Remus Pungan (45 ani), inculpat şi el în „Dosarul Ghimpu", în care a fost condamnat la doi ani cu suspendare. El este patronul firmei Remirod SRL.

Fraţii Uşurelu, interlopii cocalari

Foarte interesant este rolul în această „piesă" al fraţilor Ionuţ şi Cornel Uşurelu. Surse din anchetă ne-au dezvăluit că Ionuţ (24 de ani) a condus paza fabricii şi s-a ocupat de aprovizionarea cu alimente şi alte bunuri pentru muncitori, în vreme ce Cornel (26 de ani) a fost şef peste distribuirea ţigărilor. Ei au fost ajutaţi de Vasile Carp, unul dintre oamenii de încredere ai lui Eugen Ciobotaru.

Viaţa celor doi fraţi Uşurelu este legată de lumea interlopă. De altfel, au fost cooptaţi în afacere tocmai pentru relaţiile pe care ei le aveau cu „piaţa neagră" din oraş. Ambilor le place să pozeze în „şmecheri". Şi-au făcut chiar şi profiluri pe Facebook în care au postat fotografii de genul „cocalar". Printre prietenii lor din amintita reţea de socializare se numără şi Ion Ijdileanul, zis „Ţăranul", unul dintre cei mai periculoşi interlopi din Galaţi.

Un alt cap al reţelei este Lucian Beldiman, fiul unei familii „bune" din Galaţi. Tatăl acestuia - Alexandru - a fost director de personal la Sidex Galaţi, în vreme ce mama acestuia - Florica - a fondat firma Benefic SRL (specializată în comerţ angro cu tablă SIDEX, pe care o lua pe datorie de la firma de stat). Firma familiei ajunsese în urmă cu circa 15 ani una dintre cele mai importante societăţi româneşti de export tablă. În prezent, Florica Beldiman este judecată pentru înşelăciune în mai multe dosare penale.

3 milioane de euro. Acesta este valoarea utilajelor şi a ţigărilor confiscate la fabrica ilegală de ţigări de la Galaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite