Mafia pieţelor din sectorul 4 - protejată de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

japca. Iar procurorii nu se grăbesc, mai ales că unii dintre ei au făcut afaceri grele cu rudele anchetaţilor.Povestea celor şase pieţe a început în 1999, când primăria sectorului 4 a

japca. Iar procurorii nu se grăbesc, mai ales că unii dintre ei au făcut afaceri grele cu rudele anchetaţilor.
Povestea celor şase pieţe a început în 1999, când primăria sectorului 4 a organizat o licitaţie pentru scoaterea lor la mezat, la ordinele primarului Luţu. Câştigătorii pieţelor au fost aleşi pe sprânceană. Piaţa Sudului a fost dată firmei Comprest 3399 SA, unde acţionari erau mai mulţi consilieri locali, printre care fiica lui Luţu şi viitorul primar Vasile Mihalache. Piaţa Olteniţei a ajuns la SC Mecotrans SA al cărei patron, Traian Hojda, i-a construit apoi o casă fostului primar Luţu. Cu piaţa Norilor s-a căpătuit SC Farma Service SRL, unde a fost director acelaşi Traian Hojda. După acelaşi algoritm au fost "măritate" şi pieţele Berceni, Progresul şi Reşiţa, tot către apropiaţii "penalului". Când primarul Luţu a fost trimis în judecată şi apoi arestat, s-a pus problema anulării contractelor de vânzare. S-au început dosare penale, pe numele celor care au cumpărat pe nimic pieţele şi multă vreme s-a crezut că după Luţu vor urma şi alte arestări. La şase ani după evenimente, proprietarii a cinci din cele şase pieţe au rămas aceiaşi. În cazul singurei operaţiuni de "curăţenie", din Piaţa Sudului, Adrian Inimăroiu, noul primar de sector, a primit mai multe ameninţări cu moartea, după ce a dispus evacuarea firmei Comprest 3399 din acea locaţie.
Soţia anchetatului a cumpărat cărţile procurorului
O explicaţie a blocării anchetelor pot fi şi relaţiile de afaceri dintre unii procurori şi anchetaţi. Procurorul Marius Vasile, de la Parchetul sector 4, a instrumentat mai multe dosare în acest caz. Inexplicabil, el a făcut un rechizitoriu în care condamna doar faptele lui Luţu, însă nu cerea şi anularea contractelor de asociere în participaţiune pentru pieţe.
Acelaşi Marius Vasile a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Traian Hojda, patronul firmei SC Mecotrans SA, care a primit piaţa Olteniţei. E posibil ca procurorul respectiv să nu fi constatat vreo infracţiune în acel caz. Indirect, însă, magistratul a tras foloase materiale de pe urma anchetatului. În 2003, procurorul a scris o carte intitulată "Achiziţii publice", publicată la o tipografie necunoscută, pe nume Magister Lex. Cartea a fost tipărită în 5.000 şi apoi în 2.000 de exemplare. Creaţia procurorului Marius Vasile a fost distribuită în toate grădiniţele, şcolile şi liceele sectorului 4! Paradoxal, la vremea respectivă, decizia de cumpărare a cărţii a aparţinut Direcţiei de Administrare a Unităţilor de Învăţământ din sector, condusă de Elena Hojda, soţia lui Traian Hojda, personajul albit de magistrat. Marius Vasile nu găseşte însă nimic anormal în toată povestea. El susţine că a fost cercetat de o comisie de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, care a stabilit că nu există incidenţa directă între modul în care a procedat în dosar şi gheşeftul făcut de el cu Direcţia de Învăţământ.

Soţie de procuror, avocată de "Cămătari"
Conducerea Parchetului General a declanşat o anchetă internă în cazul prim-procurorului Ovidiu Roşca, de la Parchetul Sectorului 4. Procurorul este nimeni altul decât soţul Florinei Roşca, unul dintre avocaţii din cel mai mare dosar de crimă organizată, cel al clanului "Cămătaru". Florina Roşca este avocatul lui Silviu Dudiţă, zis "Fluturică", în dosarul 109/P/2004. Soţia procurorului pare să fi avut o serie de convorbiri telefonice cu "Fluturică" înainte ca acesta să fie arestat, lucru certificat de interceptările efectuate de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI. Nu de mult, procurorul general, Ilie Botoş, făcea o declaraţie şocantă în faţa membrilor CSM. El afirma că există procurori care au legături cu persoane din lumea interlopă sau cu persoane care au interese în anchetele aflate în derulare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite