La Madrid s-a construit cel mai lung tunel urban din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul municipal din capitala spaniolă a inaugurat un megatunel de 7,5 kilometri, cu scopul de fluidizare a circulaţiei şi evitare a accidentelor. După doi ani în care sudul Madridului

Consiliul municipal din capitala spaniolă a inaugurat un megatunel de 7,5 kilometri, cu scopul de fluidizare a circulaţiei şi evitare a accidentelor.

După doi ani în care sudul Madridului a fost practic blocat, proiectul pus în practică îşi arată deja roadele. Este cel mai lung tunel urban din Europa şi unul dintre cele mai lungi din lume.

Astfel de tuneluri sunt soluţii ideale pentru fluidizarea traficului în metropole. Megatunelul madrilen este constituit practic din două tunele gemene unidirecţionale. Face parte dintr-o reţea care urmează să fie edificată în condiţiile în care viitorul circulaţiei rutiere în metropole este cel subteran.

Au lucrat şi muncitori români

La construcţia tunelului au participat şi muncitori români. Se apreciază că lucrările au fost încheiate într-un timp-record. Proiectul a fost realizat de ingineri de la firmele Ferrovial şi Acciona, pe baza unor tehnologii germano-japoneze. Costurile megaproiectului se ridică la peste trei miliarde de euro.

La sud, ieşirea din tunel este situată în apropiere de Palacio de Cristal de Arganzuela şi, la nord deschide traficul la suprafaţă în apropiere de M30 - prima şosea ocolitoare care s-a construit în capitala spaniolă în urmă cu 30 de ani - între bulevardele Albufera şi Mediterráneo.

Toată lumea face tuneluri

Rusia a reiterat ieri o intenţie veche de mai bine de o sută de ani, aceea de a uni, printr-un tunel, Siberia de Alaska. Primul proiect a fost întocmit la comanda ţarului Nicolae al II-lea, dar lucrările nu au fost începute din cauza izbucnirii Primului Război Mondial. Costul întregului proiect a fost estimat la 65 miliarde de dolari. După ce va fi terminat, tunelul din Strâmtoarea Bering va fi cel mai lung tunel submarin din lume, întrucât va măsura 103 kilometri, adică de două ori mai mult decât tunelul din Canalul Mânecii. Un alt tunel, aflat deocamdată în stadiu de proiect, este cel dintre Europa şi Africa. Acesta va măsura 40 de kilometri şi va uni oraşele Tanger, din Maroc, şi Tarifa, din Spania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite