Macovei refuză să candideze pentru Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

postul de comisar european, acuzându-l pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că nu a făcut selecţia în mod corect. Macovei consideră că acest post nu poate fi ocupat numai în funcţie de

postul de comisar european, acuzându-l pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că nu a făcut selecţia în mod corect. Macovei consideră că acest post nu poate fi ocupat numai în funcţie de CV-uri, fără ca persoanele propuse să nu fie măcar întrebate dacă îşi doresc acest lucru. Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Marilena Constantinescu, Monica Macovei contestă procedura aleasă de premierul Tăriceanu pentru funcţia de comisar şi modul în care acesta a înţeles să facă această solicitare. "Vineri (în data de 13 octombrie - n.r.), şeful de cabinet al primului-ministru a sunat la Ministerul Justiţiei şi a cerut un CV în limba engleză al Monicăi Macovei, în vederea analizării lui", a precizat oficialul MJ. Macovei a refuzat însă această variantă, întrucât acest CV putea fi găsit foarte uşor şi pe site-ul Ministerului Justiţiei. "Monica Macovei a declarat, în mai multe rânduri, că nu este interesată să ocupe un post de comisar european, manifestându-şi dorinţa să continue reforma în justiţie şi să-şi ducă mandatul până la capăt", ne-a mai declarat Marilena Constantinescu. În plus, Monica Macovei spera ca premierul Călin Popescu Tăriceanu să o consulte în privinţa propunerilor pentru comisarul european.
Tăriceanu aşteaptă verdictul lui Barroso
Numele comisarului român va fi făcut public, cel mai probabil, abia luni. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a luat deja o hotărâre în privinţa candidatului României, însă oficializarea lui - iniţial anunţată pentru ziua de ieri - necesită consultări cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Până ce nu agreez cu preşedintele CE un nume, nu pot nici măcar să vă fac cunoscut pe cine agreez eu sau ce preferinţe există în general", a spus, ieri, Tăriceanu. El a recunoscut că a discutat cu preşedintele Băsescu despre comisar, subliniind însă că nominalizarea îi revine exclusiv primului-ministru. La rândul său, şeful statului a admis ieri, la Helsinki, că a vorbit şi el cu Barroso despre viitorul comisar român. "Sigur că am vorbit cu Barroso, şi nu numai cu el", a spus Băsescu. Surse diplomatice au confirmat că preşedintele Executivului european va anunţa abia luni numele candidatului român. Numele vehiculate pentru comisar sunt în continuare actualul ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, şi Anca Boagiu, ministrul integrării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite