Macovei, acuzată de licitaţie cu dedicaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Chiuariu consideră ilegal modul în care a fost realizat, de către Freedom House, auditul privind Strategia Naţională Anticorupţie Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a

Ministrul Chiuariu consideră ilegal modul în care a fost realizat, de către Freedom House, auditul privind Strategia Naţională Anticorupţie

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a acuzat-o ieri pe Monica Macovei, predecesorul său la cârma MJ, că ar fi organizat "o licitaţie cu dedicaţie", în urma căreia a fost realizat de către Freedom House auditul independent privind impactul Strategiei anticorupţie 2001-2004.

Acest raport a fost unul dintre motivele pentru care Macovei a cerut în august 2005 revocarea din funcţie a întregii conduceri a PNA. Scopul acestui audit era fundamentarea elaborării Strategiei anticorupţie pentru perioada 2005-2007.

"Se vorbeşte mult în România despre licitaţii trucate, falsificate, aranjate. Una dintre modalităţile de fraudare a licitaţiilor este aceea că o anumită firmă participă, câştigă licitaţia şi apoi subcontractează mare parte sau întreaga lucrare unei firme a unui "prieten".

Altă modalitate de falsificare e aceea în care "un prieten" are deja bunurile sau serviciile care vor face obiectul licitaţiei şi trebuie ajutat să le valorifice", a declarat ministrul Tudor Chiuariu, precizând că o astfel de licitaţie "cu dedicaţie" a fost cea în urma căreia a fost realizat auditul independent privind impactul strategiei anticorupţie 2001-2004 "celebrul" de acum raport Freedom House.

Chiuariu a acuzat că procedura de acordare a contractului pentru elaborarea acestui studiu a fost falsificată, ceea ce duce la concluzia că lupta anticorupţie este întemeiată pe o licitaţie trucată. El consideră că procesul de licitaţie "a fost unul pur formal", şi că raportul nu interesa pe nimeni, atât timp cât concluziile sale erau deja stabilite.

Freedom House a depus oferta înainte de a fi invitată la licitaţie

Una dintre condiţiile pentru ca România să închidă negocierile pe capitolul "Justiţie şi Afaceri Interne" a fost "realizarea unui audit independent al rezultatelor şi impactului generate de Strategia Naţională Anticorupţie".

Documentul, însoţit de un plan de acţiune, trebuia redactat cel târziu în martie 2005. Pe 7 ianuarie 2005, Ministerul Justiţiei a anunţat "declanşarea procedurilor în vederea organizării auditului independent menţionat". Caietul de sarcini a fost cumpărat de opt firme de audit, printre care şi Freedom House.

Corpul de Control al Ministerului Justiţiei a verificat modul în care s-a derulat procedura de achiziţie întrucât s-a constatat că documentele din dosarul de achiziţie au fost elaborate în 2004, în timp ce procedura a fost demarată abia în 2005, mai exact înainte de lansarea procedurii de licitaţie.

Chiuariu a mai arătat că, Freedom House ar fi primit invitaţia de participare la licitaţie în data de 10 ianuarie 2005, la ora 13.47, însă, numai de formă, întrucât societatea depusese oferta în aceeaşi zi, cu câteva ore mai devreme, respectiv la ora 9.00.

Corpul de Control a constatat însă că oferta Freedom House nu era completă, lipsind lucrările elaborate anterior şi CV-urile membrilor echipei de experţi, ceea ce ar fi trebuit să ducă imediat la respingerea ei.

Unii experţi suspectaţi de conflict de interese

În urma verificărilor, au apărut unele indicii conform cărora unii dintre experţii Freedom House se aflau în conflict de interese, fiind angajaţi în acelaşi timp şi în cadrul Ministerului Justiţiei.

Chiuariu a nominalizat-o în acest sens pe Laura Ştefan, director delegat pentru relaţia cu Ministerul Public şi de Prevenire a Criminalităţii şi Corupţiei şi consilier juridic pentru relaţia cu publicul din MJ - funcţie în care, ministrul susţine că, ar fi fost numită ilegal, în lipsa organizării unui concurs.

Laura Ştefan şi-a prezentat demisia imediat după plecarea Monicăi Macovei de la Ministerul Justiţiei. În conflict de interese s-ar fi aflat şi unii membri ai echipei de experţi propuse de Freedom House, care erau de fapt experţi ai Societăţii Academice Române, altă organizaţie implicată în procedura de licitaţie.

Ca de la prieten, la prieten…

"Nişte prieteni, angajaţi la Societatea Academică Română, la doamna Mungiu-Pippidi, la rândul ei prietenă cu doamna Macovei, au acceptat să fie trecuţi ca experţi în ofertă.

Doamnei Mungiu Pippidi, de obicei foarte atentă cu conflictele de interese ale altora, nu i s-a părut nimic dubios în faptul că două organizaţii aflate într-o procedură de licitaţie folosesc aceeaşi experţi", a explicat Chiuariu.

Ministrul justiţiei crede că această "poveste" a avut ca principal scop numirea în vârful Direcţiei Naţionale Anticorupţie a oamenilor Monicăi Macovei.

Reacţii

Emil Boc: "Un atac fără motiv la Macovei"

Liderul PD, Emil Boc, consideră că Tudor Chiuariu oferă opiniei publice, în locul unei demisii de onoare, un atac fără motiv la adresa Monicăi Macovei şi la adresa actului de justiţie. "Nu pot decât să constat că Monica Macovei a reuşit să elimine clauza de salvgardare pentru justiţie în timpul în care a fost ministru al justiţiei, în timp ce dl Chiuariu nu doar că prin ceea ce face compromite justiţia, ci chiar face obiectul unor anchete penale, lucru nemaiîntâlnit în UE", a declarat, ieri, liderul democraţilor.

Freedom House: "Nu era nevoie de licitaţie"

Freedom House România şi-a exprimat dezamăgirea faţă de atacurile nefondate ale ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, şi spune că valoarea contractului de audit - fiind sub 40.000 de euro - nu avea nevoie de licitaţie. Într-un comunicat al organizaţiei, se arată că declaraţia acuzatoare a lui Tudor Chiuariu ar cuprinde "numeroase inexactităţi sau chiar falsuri". "A fost o cerere de ofertă, nu o licitaţie, deoarece clauza de salvgardare era în aprilie şi cererea asta a fost făcută în februarie. Freedom House a fost singura organizaţie care a trimis proiect, care a aplicat. A ieşit în faţă prin faptul că a fost singura", a declarat Cristina Guseth, preşedintele Freedom House. Ea a mai spus că proiectul a fost asumat de Freedom House Washington.

Alina Mungiu : "Nişte aberaţii"

Preşedintele Societăţii Academice Române (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, consideră acuzaţiile ministrului Tudor Chiuariu drept "nişte aberaţii de la un cap la altul", spunând că nimeni "din prietenii Monicăi Macovei" nu a beneficiat de avantaje materiale.

Cristi Dănileţ: Auditul, impus de UE

Fostul consilier la Ministerul Justiţiei, Cristi Dănileţ, a declarat, la Realitatea TV, că echipa Monicăi Macovei a lucrat la strategia anticorupţie pe baza documentelor care existau deja în minister. Fostul consilier a mai precizat că exclude posibilitatea ca Freedom House România să fi făcut un raport înainte de a fi organizată licitaţia. Dănileţ a uitat însă că Macovei a propus pe 2 august 2005 revocarea din funcţie a întregii conduceri a PNA şi a susţinut că fostul şef de la Anticorupţie Ioan Amarie a dorit să se pensioneze.

Amarie a cerut să se pensioneze, însă a doua zi Macovei a transmis un comunicat prin care solicita revocarea sa din funcţie. Solicitarea fostului şef anticorupţie a fost luată în discuţie de CSM ca un act unilateral, iar cererea Monicăi Macovei a rămas fără obiect.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite