Macovei dă de pământ cu Codul Penal al Rodicăi Stănoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul ministru al justiţiei susţine înăsprirea pedepselor pentru marii corupţi Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a lansat, ieri, dezbaterii publice noul Cod Penal. Ministrul şi-a

Actualul ministru al justiţiei susţine înăsprirea pedepselor pentru marii corupţi

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a lansat, ieri, dezbaterii publice noul Cod Penal. Ministrul şi-a susţinut cu tărie proiectul, invocând necesitatea alinierii la UE.

Macovei aşteaptă, în următoarele două luni, criticile societăţii civile, "dar mai ales ale magistraţilor". Noul Cod Penal înăspreşte pedepsele pentru recidivişti şi marea corupţie.

Hoţii riscă maxim cinci ani

Monica Macovei susţine că noul cod "are un caracter modern şi european", inspirat din legislaţia statelor membre ale Uniunii Europene. În principiu, este vorba de reducerea pedepselor pentru infracţiunile minore şi aplicarea amenzilor penale în cazul a 170 de infracţiuni. În schimb, sunt aplicate sancţiuni mai dure pentru recidivişti şi, în cazuri de corupţie, pedepsele sunt proporţionale cu demnitatea inculpatului. Noua legislaţie a fost modificată având în vedere că, în practică, pentru unele infracţiuni, cum ar fi cazul furtului, pedepsit în prezent cu închisoare de la trei la 15 ani, nu s-a aplicat niciodată pedeapsa maximă. În noul cod, furtul este pedepsit cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Proiectul legislativ urmăreşte creşterea rolului educativ al pedepselor în cazul minorilor care săvârşesc infracţiuni, intenţionându-se renunţarea la pedepse pentru aceştia. În cazul recidivei sau în cazul infracţiunilor grave, minorii vor executa pedeapsa într-un centru special, educaţional, de detenţie, ceea ce presupune funcţionarea şi punerea la punct a altor instituţii, cum este cazul personalului de probaţiune, dar şi construirea de centre specializate.

Dispare calomnia, apar alte infracţiuni

Insulta şi calomnia nu sunt incriminate în noul Cod Penal, conform ministrului justiţiei, Monica Macovei. Ministrul a făcut această precizare, deşi pe 18 ianuarie 2007 Curtea Constituţională a declarat neconstituţională dezincriminarea insultei şi calomniei. În schimb, la capitolul infracţiuni vor mai fi introduse deturnarea licitaţiilor publice, obstrucţionarea justiţiei, camăta, abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor, înşelăciunea privind asigurările, exploatarea patrimonială a unei persoane vulnerabile, influenţarea declaraţiilor, sfidarea instanţei de judecată şi exploatarea cerşetoriei.

Numirea procurorului general naşte dispute

Ministrul s-a arătat împotriva deciziei legislative a senatorului PC Rodica Stănoiu şi a deputatului PSD Florin Iordache care prevede ca procurorul general al României să fie numit de preşedinte, la propunerea CSM, şi nu la cea a ministrului justiţiei. Ea a mai declarat că numirea procurorului general de către Consiliul Superior al Magistraturii ar crea un sistem în care nimeni nu ar răspunde atunci când procurorii "nu lucrează dosare". "Procurorii sunt sub autoritatea MJ şi a guvernului, ca în majoritatea statelor UE. CSM nu are astfel de atribuţii prin Constituţie, nu are o formă de răspundere, nu are legătură cu guvernul, este o instituţie colectivă, votează cu vot secret. Trebuie să fie asigurat un sistem de răspundere atunci când cineva greşeşte", a declarat Macovei.

Macovei este pentru legalizarea prostituţiei

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a declarat că agreează iniţiativa ministrului de interne, Vasile Blaga, privind legalizarea prostituţiei. Întrebată despre iniţiativa legislativă anunţată de ministrul Blaga, Macovei a spus că aşteaptă proiectul pe care Ministerul Justiţiei va trebui să-l avizeze. Totodată, Macovei a confirmat că, de principiu, este de acord cu un astfel de proiect.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite