Macovei şi CSMau reînceput meciurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

imixtiune. MAI are nişte nedumeriri în aceste cazuri, în care înţeleg că s-a dispus punerea în libertate, dar nu s-a luat măsura obligării de a nu părăsi ţara. Doreşte să pună nişte

imixtiune. MAI are nişte nedumeriri în aceste cazuri, în care înţeleg că s-a dispus punerea în libertate, dar nu s-a luat măsura obligării de a nu părăsi ţara. Doreşte să pună nişte întrebări ca să înţeleagă ce se întâmplă în justiţie. Deja a devenit o paranoia. Oricine întreabă ceva despre justiţie înseamnă că este o imixtiune. Nu le-a făcut nimic, nu îi ameninţă cu nimic. Întreabă şi spune: uite aşa s-a întâmplat în cazurile astea", a replicat Macovei. Printre persoanele nominalizate de MAI se află Zaher Iskandarani, preotul Daniel Corogeanu şi finanţatorul de la Poli Timişoara Marian Iancu, eliberaţi de instanţă, fără nicio măsură suplimentară.
CSM a decis sesizarea Comisiei de Disciplină doar în cazul unui judecător din "lista" lui Blaga. Judecătorul nu a verificat, potrivit legii, din 60 în 60 de zile, legalitatea măsurii arestării luate în cazul lui Marius Comsha, condamnat la 21 de ani şi şapte luni de închisoare; el a părăsit arestul ca urmare a acestui fapt.

Declaraţiile lui Băsescu, fără temei
CSM a dat curs, ieri, şi notei întocmite ca urmare a declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a taxat foarte dur sistemul judiciar, spunând că este inadmisibil ca două instanţe să dea soluţii foarte diferite în acelaşi caz. Băsescu a exemplificat atunci cu cazul a doi tineri care în primă instanţă ar fi fost condamnaţi la un an cu suspendare, iar apoi la 10 ani de detenţie de instanţa superioară. CSM a arătat însă că era vorba despre două persoane acuzate de trafic de droguri de mare risc, iar pe parcursul procesului s-a dispus schimbarea încadrării juridice, ceea ce automat duce şi la schimbarea pedepselor. CSM a mai arătat că această practică judiciară nu este o noutate. "Nu se poate stabili prin intermediul unei verificări administrative, dacă soluţiile pronunţate de instanţe sub aspectul încadrării juridice a faptelor săvârşite de inculpaţi au fost legale şi temeinice, întrucât ar constitui o imixtiune în activitatea magistraţilor şi o atingere adusă principiului independenţei judecătorilor şi supunerii lor numai legii", se arată în nota CSM cu privire la sentinţele pronunţate în cazul celor doi tineri.

Locuinţele de serviciu ale magistraţilor, subiect de scandal
Un alt motiv de ceartă între CSM şi ministrul justiţiei l-a constituit vânzarea locuinţelor de serviciu. Preşedintele CSM, Iulian Gâlcă, a spus că vânzarea locuinţelor de serviciu pentru magistraţi este reglementată de o hotărâre de guvern, iar procedurile au fost întocmai respectate. Monica Macovei a avut însă altă părere. Ministrul a arătat că imobilele au fost date prin HG, în decembrie 2004, dar că nu există nicio prevedere legală care îl autorizează pe preşedintele instanţei supreme, Nicolae Popa, să vândă aceste imobile, singurul în măsură să facă acest lucru fiind Ministerul Justiţiei.

Nota inspectorilor CSM în cazul Năstase, discutată peste o săptămână
Nota Inspecţiei Judiciare privind sesizarea formulată de deputatul PSD Adrian Năstase la CSM va fi luată în discuţie săptămâna viitoare, ca urmare a deciziei de ieri a Secţiei de procurori a Consiliului. Amânarea survine faptului că inspecţia nu a precizat clar dacă sesizează Comisia de Disciplină sau dacă este vorba despre conduita procurorilor. Remintim că Năstase a formulat plângeri la CSM în legătură cu dosarul "Aurul Dacilor" în care, pe numele său, a fost dispusă neînceperea urmăririi penale. Deputatul s-a simţit hărţuit prin vehicularea numelui său într-o serie de dosare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite