Măcel româno-român pe o şosea din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din microbuzul roşu a mai rămas doar un morman de fiare
Din microbuzul roşu a mai rămas doar un morman de fiare

Şoferul arădean care a ucis 14 români, după ce a intrat cu TIR-ul pe care-l conducea într-un microbuz pe o autostradă din ţara vecină, va fi arestat.

Anchetatorii maghiari şi cei români se străduiesc să afle care au fost cauzele teribilului accident de pe Autostrada Mako-Szeged în urma căruia 14 persoane au murit, iar una se afla aseară în stare critică la un spital din Ungaria. În noaptea de duminică spre luni, un microbuz condus de un piteştean de 29 de ani, care se întorcea cu 14 persoane din Spania, a fost lovit frontal de un TIR plin cu lemne înmatriculat la Arad. Deşi se pare că avea limitatoare de viteză instalate, TIR-ul a trecut peste parapeţii despărţitori şi a intrat pe contrasens fără să frâneze.

Şoferul care a provocat carnagiul era bolnav


Impactul a fost dezastruos. O singură persoană din microbuz a fost salvată de pompieri, dar ea se zbate între viaţă şi moarte. Şi şoferul TIR-ului a scăpat cu viaţă şi a fost reţinut de anchetatori, urmând să fie propus pentru arestare preventivă.„Şoferul acuzat de accident nu a putut fi audiat. Excludem varianta ca acest accident să fi avut loc din cauza vitezei. TIR-ul avea montat un aparat special care să împiedice acest lucru", a spus Gheorghe Moldovan, poliţistul timişean detaşat la Szeged să-şi ajute colegii maghiari.

Accident sub ochii unui alt tirist

Ovidiu Moldoveanu (31 de ani), şoferul de TIR care a provocat accidentul, are un cazier rutier curat. Potrivit unor surse din rândul poliţiei maghiare, bărbatul a plecat din Vama Nădlac duminică seară, în jurul orei 23.00. Odată cu el a mai plecat un alt şofer, ambele transporturi de lemne urmând să ajungă în Germania.

La nici jumătate de oră de la plecarea din vamă, Moldoveanu a pierdut controlul volanului. Poliţiştii maghiari au descoperit că la locul accidentului nu există urme de frânare. Accidentul a avut loc chiar sub ochii colegului de coloană. Martorul, a cărui identitate este ţinută secretă, le-a spus anchetatorilor că a vorbit ultima oară cu colegul lui cu câteva momente înainte de tragedie.

Anchetatorii nu stabiliseră până aseară identitatea tuturor victimelor. Se ştie exact că patru dintre victime sunt femei şi că două dintre persoanele decedate erau minore. Pasagerii microbuzului erau din judeţele Teleorman, Argeş, Neamţ şi Giurgiu. „Accidentul a fost violent. Salvatorii au găsit unele victime prinse sub TIR, iar altele pe câmp. Nu ştim cine era şofer, cine era ajutorul de şofer şi locul exact al pasagerilor", a spus Szeniti Szabolcs, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Szeged.

Microbuzul circula ilegal

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Argeş, comisarul-şef Dănuţ Dinu, microbuzul implicat în accident era înmatriculat în Argeş ca autoturism cu o capacitate de 8+1 locuri.
În microbuz erau însă 15 persoane şi urmează să se facă o expertiză pentru a se stabili dacă au fost adăugate ulterior înmatriculării mai multe locuri pentru transportul persoanelor decât capacitatea legală înscrisă în certificatul de înmatriculare.

EDITORIAL Demența pe autostrada din Ungaria și nebunia din România

Românii, spaima şoselelor

- Zeci de persoane au murit în ultimii ani pe şoselele din Ungaria.
- La 19 iulie 2007, pe şoseaua 43, un autocar care transporta turişti români a trecut pe contrasens şi a lovit un trailer. Şoferul camionului şi şase persoane din autobuz au decedat.
- La 3 decembrie 2007, pe drumul naţional 42, un român care conducea un microbuz şi-a pierdut viaţa, iar şase pasageri au fost răniţi, după ce a ajuns pe contrasens şi a lovit un TIR.
- La 9 iulie 2010, pe autostrada M7, un microbuz românesc a intrat într-un autoturism. Rezultatul: un mort şi patru răniţi grav.
- La 22 iunie 2011, un autocar din România cu 38 de pasageri a lovit un camion. Şoferul a adormit la volan. Cinci români şi şoferul camionului şi-au pierdut viaţa. Ştefan Both

„Nu avea cum să fie obosit!"

Ovidiu Moldoveanu, lângă TIR-ul cu care a provocat accidentul

Arădeanul Ovidiu Moldoveanu (31 de ani), şoferul de TIR care a provocat accidentul, este angajat al firmei Transalex de mai bine de un an. Conform declaraţiilor reprezentanţilor firmei, şoferul nu a mai cauzat niciun fel de probleme. „Nu-mi explic ce s-a întâmplat cu el. Nu avea cum să fie obosit! Joi seară s-a întors din ultima cursă şi avea suficient timp să se odihnească. Înainte cu aproape două ore de a se produce accidentul a pornit la drum", a susţinut reprezentanta firmei de transport, Maria Frăţilă. Patronul Transalex este omul de afaceri arădean Alexandru Frăţilă, fost poliţist de frontieră care are la activ o condamnare cu suspendare, după ce a omorât un biciclist pe o trecere de pietoni.

14 persoane au murit pe loc duminică seară, iar un bărbat este grav rănit în urma accidentului din Ungaria.

Ovidiu Moldoveanu, lângă TIR-ul cu care a provocat accidentul
infografie
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite