Raportul pe justiţie - după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul suplimentar pe justiţie, sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie (MCV), va fi prezentat de Comisia Europeană după alegerile parlamentare din 9 decembrie din România.

Cruciale pentru evaluarea Bruxelles-ului sunt numirile la şefia DNA şi a Parchetului General, au declarat, pentru Adevărul, surse europene. Acesta este un raport excepţional pe care Bruxelles-ul îl face după evenimentele politice din vara acestui an, care au dus la referendumul pentru suspendarea şefului statului. De altfel, după întâlnirea de miercuri a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, cu Victor Ponta, la Bucureşti, Executivul de la Bruxelles vine cu precizări ferme. „Viitorii şefi ai Parchetelor trebuie să fie mai presus de orice îndoială. Pentru Comisia Europeană aceasta este o chestiune esenţială”, au precizat sursele citate. Un al doilea avertisment important al lui Barroso se referă la fondurile europene pe care România le pierde sau le cheltuie prost.  Acesta este însă rezumatul unei scrisori detaliate trimisă de la vârful Comisiei Europene premierul Victor Ponta, în care este avertizat despre gravitatea problemelor pe fonduri structurale. Un alt avertisment al Bruxelles-ului către şeful Executivului de la Bucureşti se referă la garantarea independenţei justiţiei şi la atmosfera de coabitare politică. Potrivit presei naţionale, Victor Ponta ar fi transmis o listă cu opt cerinţe pe care el i-ar fi dat-o lui Barroso. Surse europene au infirmat existenţa unei astfel de solicitări a şefului de la Palatul Victoria.

 Merkel şi ecuaţia statului de drept

Statul de drept, respectarea independenţei justiţiei şi eventuala recâştigare a Germaniei în sprijinul pentru aderarea la Schengen au fost discutate şi în cadrul întrevederii bilaterale pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o miercuri la Palatul Parlamentului cu preşedintele Traian Băsescu înaintea discursurilor de la Congresul Partidulului Popular European.  Orice decizie legată de Schengen se amână pentru România până după alegeri. 

În privinţa Bucureştiului, Comisia Europeană a pierdut practic şi ultimul instrument de presiune: fondurile europene. În acest moment finanţarea de la UE este îngheţată din cauza României şi a nesfârşitelor nereguli descoperite pe cheltuirea acestor bani. Există date protrivit cărora, în câteva zile, Comisia va  anunţe măsuri şi mai drastice legate de finanţarea prin patru programe operaţionale. În acest moment, în afară de corecţiile de 25% aplicate, există riscul suspendării plăţilor, ceea ce poate aduce încă şase luni de blocaj.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite